MAI-HOME: Woongedrag veranderen om energie te besparen

Energie besparen door het eigen woongedrag onder de loep te nemen. Vijf huurders van Weller doen mee aan een pilotproject waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet om hen daarbij te helpen.

Energiekosten stijgen en we begrijpen dat elke besparing welkom is. Daarom hebben vijf woningcorporaties in Nederland en Vlaanderen en een aantal MKB-bedrijven, maatschappelijke instellingen en kennisinstellingen, onder coördinatie van de Open Universiteit in Heerlen de krachten gebundeld. Samen willen we onderzoeken of slimme technologieën kunnen helpen bij het besparen van energie in de woning. Het doel is energiearmoede bestrijden en CO₂-uitstoot terugdringen. MAI-HOME wil dit doen door meer te begrijpen van, en meer grip te krijgen op het woongedrag van (kwetsbare) mensen. 

Na renovatie verdwijnt motivatie

Als verhuurder zijn we dagelijks bezig met het verduurzamen van woningen, zodat onze huurders comfortabel en betaalbaar kunnen wonen. Toch is het niet zo dat na renovatie de energierekening als vanzelf omlaag gaat. Uit onderzoek blijkt dat bewoners in energiezuinige woningen minder gemotiveerd zijn om energie te besparen en het verbruik stijgt. Dat heeft te maken met woongedrag. Er is dus meer nodig om te besparen en het energieverbruik omlaag te krijgen dan alleen renovatie, beleid of technologie. 

Hoe het werkt

In de woningen van de deelnemende huurders worden sensoren geplaatst die in verbinding staan met een computer. Deze registreert het woongedrag en geeft adviezen over hoe de bewoners door aanpassing van hun gedrag de energierekening kunnen verlagen. Onder andere via gamification en sociaal leren worden bewoners gestimuleerd om hun gedrag aan te passen. Door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten in ruimtes waar men weinig komt of het licht uit te doen als er niemand is. Ook controleert de apparatuur het binnenklimaat van de woning en kan als het nodig is de luchtvochtigheid bijstellen. Door het meten en monitoren van het gebruik van de boiler, kan deze zo worden ingesteld dat legionella geen kans krijgt. Niet alleen handig dus, maar ook veilig en goed voor de gezondheid.

Er is natuurlijk voortdurend aandacht voor het beschermen van privacy en cyberveiligheid.

Wat wij hiervan leren

Aan het einde van het project is er dus zicht op hoe technologie in de woning bewoners kan ondersteunen in hun woongedrag. De uitkomsten van deze pilot helpen ons als verhuurder bij het geven van tips en adviezen aan huurders om bewuster om te gaan met energieverbruik. Wij leren welke combinatie van investeringen in de woningen en digitale technologie leidt tot een versnelling van de aanpak van energiearmoede en verduurzaming van onze woningvoorraad. Ook geeft het ons handvaten in gesprekken met bewoners om ze meer bewust te maken van hun woongedrag.

Financiële steun

Dit grensoverschrijdende project wordt financieel gesteund door het Interreg Vlaanderen-Nederland programma van de Europese Unie, de Provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken.

Het pilotproject is gestart op 1 september 2023 en duurt twee jaar. De pilotwoningen bevinden zich in Belgisch en Nederlands Limburg, Noord-Brabant en Antwerpen.

Consortiumpartners zijn:

  • Open Universiteit (Heerlen)
  • Technische Universiteit Eindhoven
  • Hogeschool PXL (Hasselt)
  • SATIJNplus Architecten (Born)
  • Van de Kreeke Beheer BV (Nuth)
  • Calculus (Zutendaal)
  • Weller (Heerlen)
  • Wonen Zuid (Roermond)
  • Tiwos (Tilburg)
  • Wonen in Limburg (Hasselt en Genk)
  • LeefGoed (Geel)
  • SAAMO Limburg (Heusden-Zolder)

12 juni 2024 start event

Op 12 juni 2024 vond het MAI-HOME start event plaats. Aan de hand van 3 interactieve workshops en 3 lightning talks hebben de deelnemers veel geleerd van elkaar en is de groepsdynamiek versterkt voor een optimale samenwerking. Want bij MAI-HOME draait het niet (alleen) om de technologie, maar ook om de mensen.

MAI-HOME wil de energierekening van kwetsbare mensen in sociale woningen in Nederland en Vlaanderen verlagen. Met behulp van AI-technologieën en het ondersteunen van positieve gedragsverandering versterken we hun energiebeheer om de rekening te verlagen en energiearmoede te bestrijden!