Woongedrag veranderen om energie te besparen - MAI HOME

Energie besparen door het eigen woongedrag onder de loep te nemen. Vijf huurders van Weller doen mee aan een pilotproject waarbij kunstmatige intelligentie (AI) wordt ingezet om hen daarbij te helpen.
Het pilotproject is gestart op 1 september 2023 en duurt twee jaar. De pilotwoningen bevinden zich in de beide provincies Limburg en de provincies Noord-Brabant en Antwerpen. 

Energiekosten stijgen en we begrijpen dat elke besparing welkom is. Daarom hebben vijf woningcorporaties in Nederland en Vlaanderen en aantal MKB-bedrijven, maatschappelijke instellingen en kennisinstellingen, onder coördinatie van de Open Universiteit in Heerlen de handen ineengeslagen. Samen willen we onderzoeken of slimme technologieën kunnen helpen om energiebesparing in de woning te optimaliseren.  

Woongedrag veranderen

Als verhuurder zetten we ons dagelijks in om onze woningen te verduurzamen. Zodat onze huurders comfortabel en betaalbaar kunnen wonen. Toch is het niet vanzelfsprekend dat na renovatie de energierekening omlaag gaat. Uit onderzoek blijkt dat bewoners in energiezuinige woningen minder gemotiveerd zijn om energie te besparen en het verbruik stijgt. Dat heeft te maken met woongedrag. Er is dus meer nodig om te besparen en het energieverbruik omlaag te krijgen dan alleen renovatie, beleid of technologie. 

Hoe het werkt

In de woningen van de deelnemende huurders worden sensoren geplaatst die in verbinding staan met een computer. Deze registreert het woongedrag en geeft adviezen over hoe de bewoners door aanpassing van hun gedrag de energierekening kunnen verlagen. Door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten in ruimtes waar men weinig komt of het licht uit te doen als er niemand is. Ook controleert de apparatuur het binnenklimaat van de woning en kan zonodig de luchtvochtigheid bijstellen. Door het meten en monitoren van het gebruik van de boiler, kan deze zo worden ingesteld dat legionella geen kans krijgt. Niet alleen handig dus, maar ook veilig en goed voor de gezondheid.

Er is natuurlijk voortdurend aandacht voor het waarborgen van privacy en cyberveiligheid.

Wat wij hiervan leren

Aan het einde van het project is er dus zicht op hoe technologie in de woning bewoners kan ondersteunen in hun woongedrag. De uitkomsten van deze pilot helpen ons als verhuurder bij het geven van tips en adviezen aan huurders om bewuster om te gaan met energieverbruik. Wij leren welke combinatie van investeringen in de woningen en digitale technologie leidt tot een versnelling van de aanpak van energiearmoede en verduurzaming van onze woningvoorraad. 

Financiële steun

Dit grensoverschrijdende project wordt financieel gesteund door het Interreg Vlaanderen-Nederland programma van de Europese Unie, de Provincie Limburg en het Ministerie van Economische Zaken.

Logo Prov Limburg gesubsidieerd door (kleur).jpg
MW_Logo_Interreg_Mai-Home.jpg
Logo_Ministerie_van_Economische_Zaken.jpg

Consortiumpartners zijn:

 • Open Universiteit (Heerlen)
 • Technische Universiteit Eindhoven
 • Hogeschool PXL (Hasselt)
 • SATIJNplus Architecten (Born)
 • Van de Kreeke Beheer BV (Nuth)
 • Calculus (Zutendaal)
 • Weller (Heerlen)
 • Wonen Zuid (Roermond)
 • Tiwos (Tilburg)
 • Wonen in Limburg (Hasselt en Genk)
 • LeefGoed (Geel)
 • SAAMO Limburg (Heusden-Zolder)
1710499417009-8a999374-96d5-42c2-b59f-d9564a3c3d66_1.jpg