Zerotolerancebeleid bij drugs

Weller streeft naar maximaal woongenot en woonplezier voor al onze klanten. Iedereen moet zich fijn en veilig voelen in onze woningen en buurten. Het in bezit hebben of maken van drugs, waaronder sinds 1 januari 2023 ook lachgas,​ kan leiden tot gevaarlijke situaties in huis en criminaliteit. Samen met partners zetten wij ons in om het veilige gevoel te behouden in de buurt. Hiervoor hebben we afspraken met gemeenten van Parkstad Limburg, de politie, andere woningcorporaties, het UWV en energieleveranciers. 

Maatregelen binnen ons zerotolerancebeleid

Weller staat de handel of bezit van drugs en lachgas in geen enkele vorm in haar woningen niet toe. We leggen de norm, heel duidelijk, bij nul. Veel huurders weten niet wat de gevolgen zijn van het kweken van hennep of het in bezit hebben van drugs in de woning. Hieronder zetten we ze duidelijk uiteen.

Lachgas

Vanaf 1 januari 2023 staat lachgas, oftewel Distikstofmonoxide, op de lijst van verboden middelen (lijst II van de Opiumwet). Dit betekent dat het verboden is om lachgas binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen, te verkopen, te hebben of te gebruiken. Als er lachgas en/of materiaal om lachgas te gebruiken aanwezig is in de woning, dan vragen wij de rechter om de huurder uit de woning te zetten. De huurovereenkomst wordt dan stopgezet. De huurder moet daarna alle juridische- en ontruimingskosten betalen. Dit zijn vaak hoge bedragen.

Hennepkwekerij

Als er een hennepkwekerij (in werking of niet) wordt aangetroffen of de huurder heeft materialen om hennep te kweken in huis, dan vragen wij de rechter om de huurder uit de woning te zetten. De huurovereenkomst wordt dan stopgezet. De huurder moet daarna alle juridische- en ontruimingskosten betalen. Dit zijn vaak hoge bedragen.

Handel of in bezit hebben van drugs

De huurovereenkomst wordt ook stopgezet als er in of rondom de woning drugs of andere verboden middelen gevonden worden. Of als er in drugs wordt gehandeld. Ook dan moet de huurder alle juridische- en ontruimingskosten betalen.

Hoofdhuurder aansprakelijk

Wij vinden het belangrijk u goed te informeren over de gevolgen van het kweken van hennep, het in bezit hebben van drugs en lachgas. We horen vaak: ‘Ik wist het niet’, ‘Ik heb de kwekerij niet aangelegd’ of ‘Ik wist niet dat mijn kind drugs in zijn broek/jas had.’ Als huurder bent u aansprakelijk voor wat er in huis gevonden wordt. Staat u met uw partner op het huurcontract dan bent u beiden verantwoordelijk. Ook voor acties of daden van bijvoorbeeld familieleden of bezoekers bent u als hoofdhuurder verantwoordelijk.

Melden

Als u denkt dat er in uw buurt in drugs wordt gehandeld of hennep wordt gekweekt dan kunt u dit melden. U kunt contact opnemen met de politie op nummer 0900 8844 of meld misdaad anoniem: 0800 7000. Neem ook contact op met Weller en bespreek uw vermoedens met een van onze medewerkers.