Zerotolerancebeleid bij drugs

Weller streeft naar maximaal woongenot en woonplezier voor al onze klanten. Iedereen moet zich fijn en veilig voelen in onze woningen en buurten. Het in bezit hebben of produceren van drugs kan leiden tot gevaarlijke situaties in huis en criminaliteit. Samen met partners zetten wij ons in om het veilige gevoel te behouden in de buurt. Hiervoor hebben we afspraken met gemeenten van Parkstad Limburg, de politie, andere woningcorporaties, het UWV en energieleveranciers. 

Maatregelen binnen ons zerotolerancebeleid

Weller voert op het gebied van drugs, dus ook het handelen in of in bezit hebben van softdrugs en het kweken van wiet of hennep, een ‘zerotolerancebeleid’. Dat betekent dat we de norm, heel duidelijk, bij nul leggen. Veel huurders weten niet wat de gevolgen zijn van het kweken van hennep of het in bezit hebben van drugs in de woning. Hieronder zetten we ze duidelijk uiteen.

Hennepkwekerij

Als er een hennepkwekerij (in werking of niet) wordt aangetroffen of de huurder heeft materialen om hennep te kweken in huis, dan vragen wij de rechter om de huurder uit de woning te zetten. De huurovereenkomst wordt dan ontbonden. De huurder moet vervolgens alle juridische- en ontruimingskosten betalen. Dit zijn vaak hoge bedragen.

Handel of in bezit hebben van drugs

De huurovereenkomst wordt ook ontbonden als er in of rondom de woning drugs of andere verboden middelen aangetroffen worden. Of als er in drugs wordt gehandeld. Ook dan moet de huurder alle juridische- en ontruimingskosten betalen.

Hoofdhuurder aansprakelijk

Wij vinden het belangrijk u goed te informeren over de gevolgen van het kweken van hennep of het in bezit hebben van drugs. We horen vaak: ‘Ik wist het niet’, ‘Ik heb de kwekerij niet aangelegd’ of ‘Ik wist niet dat mijn kind drugs in zijn broek/jas had.’ Als huurder bent u aansprakelijk voor wat er in huis aangetroffen wordt. Staat u met uw partner op het huurcontract dan bent u beiden verantwoordelijk. Ook voor acties of daden van bijvoorbeeld familieleden of bezoekers bent u als hoofdhuurder verantwoordelijk.

Melden

Als u denkt dat er in uw buurt in drugs wordt gehandeld of hennep wordt gekweekt, kunt u contact opnemen met de politie op nummer 0900 8844 of meld misdaad anoniem: 0800 7000. Neem ook contact op met Weller en bespreek uw vermoedens met een van onze medewerkers.