Jaarlijkse huurverhoging

Net als voor uw eigen huishouden, moeten ook voor Weller inkomsten en uitgaven met elkaar in balans zijn. Onze inkomsten ontvangen wij uit de huren van onze woningen. De uitgaven bestaan uit onderhoudskosten, kosten voor verduurzaming, het slopen en bouwen van woningen, onze bedrijfsvoering en belastingen.

Huurverhoging in 2025

Omdat de kosten stijgen, mogen woningcorporaties hun huren elk jaar in juli verhogen. De overheid bepaalt hoeveel dat maximaal mag zijn. Voor sociale huurwoningen is de stijging per 1 juli 2025 voor een individueel adres maximaal 5%. Voor woningen in de vrije sector is dit 4,1% en voor woningen in de middenhuur 7,7%.

Weller houdt zich bij het bepalen van de jaarlijkse huurverhoging aan de wet. Wij verhogen de huur voor de meeste woningen met 4,75%. Garages en parkeerplaatsen krijgen een huurverhoging van 5%. Weller hanteert geen inkomensafhankelijke huurverhoging.

Overleg Huurdersraad Weller

De Huurdersraad van Weller bestaat uit afgevaardigden van de vier huurderskoepels: Huurderskoepel Brunssum & Schinveld, GBP Heerlen-Centrum, Huren en Wonen Heerlerheide en Huurderskoepel stadsdeel Heerlerbaan. De Huurdersraad heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid advies uit te brengen over de voorgestelde huurverhoging en het meerjarig huurbeleid. De meerderheid van de Huurdersraad heeft een negatief advies gegeven over de huurverhoging per 1 juli 2025, maar heeft er begrip voor dat verhoging nodig is vanwege de kosten en opgaven die Weller heeft.

VoorzieningenWijzer

De huurverhoging kan gevolgen hebben voor uw maandelijkse uitgaven. Misschien heeft u recht op huurtoeslag of een andere gemeentelijke regeling? Wilt u zeker weten dat u krijgt waar u recht op hebt? Vraag dan een (gratis) adviesgesprek met één van onze  VoorzieningenWijzer-adviseurs aan. Samen bekijken jullie of u geen inkomsten laat liggen of dat u kunt besparen op andere uitgaven.

Informatie over de VoorzieningenWijzer

Veelgestelde vragen

Tussen 15 en 18 april 2025 ontvangen huurders van Weller het voorstel tot huurverhoging per mail of post. Het voorstel bestaat uit een brief waarin staat wat de oude huur is, het bedrag van de huurverhoging en de nieuwe huurprijs. En een bijlage met toelichting op de huurverhoging per 1 juli en het bijhorende huurbeleid.

Net als bij uw eigen huishouden moeten ook bij Weller de inkomsten en uitgaven in balans zijn. De huur die u betaalt, gebruiken wij om woningen te onderhouden, energiezuiniger te maken, nieuwe huizen te bouwen en vaste kosten te betalen, zoals belastingen. Daarnaast zetten we dit in om de leefbaarheid in uw wijk te vergroten door overlast tegen te gaan, de wijk te vergroenen en activiteiten te organiseren. Wij houden ook maatschappelijke voorzieningen, zoals gemeenschapshuizen en ontmoetingsruimtes in stand in onze buurten.

De overheid vraagt van ons om woningen te verduurzamen. Dat vinden wij belangrijk, want het zorgt voor lagere energiekosten en een prettigere woning voor u en het is beter voor het klimaat. De woningen met een slecht energielabel (E, F of G) moeten vóór 2029 worden verbeterd. Deze verbeteringen kosten veel geld. Zo zijn de kosten voor materialen en vakmensen afgelopen jaren flink duurder geworden door de zeer hoge inflatie.

Daarom zien we ons genoodzaakt de huur, net als alle andere woningcorporaties in Limburg, te verhogen (bijna) zo veel als mag. Alleen zo kunnen wij blijven investeren in goede, veilige en betaalbare woningen – nu en in de toekomst. Goed om te weten: Krijgt u huurtoeslag? Dan wordt de huurverhoging vaak deels gecompenseerd via de huurtoeslag. Die stijgt meestal mee met de huur.

  • Als u de huur betaalt via een automatische incasso, passen wij het huurbedrag aan. U hoeft niets te doen.
  • Als u de huur laat overschrijven via uw eigen bank, moet u zelf het nieuwe huurbedrag doorgeven aan de bank.
  • Betaalt iemand anders uw huur, bijvoorbeeld een bewindvoerder? Dan geeft Weller de nieuwe huurprijs door aan de instantie of persoon die voor u de huur betaalt.

Het is mogelijk dat u recht heeft op huurtoeslag. Huurtoeslag is een bijdrage van de overheid om een deel van de huur mee te betalen. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van uw inkomen. U moet ouder dan 18 jaar zijn. En de huur mag niet te hoog zijn. Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken. Huurtoeslag vraagt u rechtstreeks aan bij de Belastingdienst.

Proefberekening maken

Weller geeft de jaarlijkse huurverhoging door aan de Belastingdienst. U hoeft uw nieuwe huurprijs dus niet door te geven aan de Belastingdienst.

We raden u aan om te controleren of de Belastingdienst de huuraanpassing goed heeft verwerkt. Wijzigingen kunnen namelijk gevolgen hebben voor de hoogte van uw huurtoeslag.

Geef ook veranderingen in bijvoorbeeld de samenstelling van uw gezin of inkomen zo snel mogelijk door aan de Belastingdienst. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van uw toeslag.

Via www.toeslagen.nl kunt u uw gegevens controleren. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via telefoonnummer 0800 - 0543. Houd uw Burgerservicenummer bij de hand.

Nee. Als u vóór de huurverhoging al recht had op huurtoeslag, houdt u dat recht ook als uw huurprijs door een huurverhoging boven deze grens komt. Maar over het deel van de huurprijs boven de huurtoeslaggrens krijgt u géén toeslag. Dat deel moet u volledig zelf betalen.

Bekijk goed of uw bezwaar kans maakt. Woont u in een sociale huurwoning of woonwagen? Dan kunt u in een aantal gevallen bezwaar maken tegen de huurverhoging:

•    De huurverhoging is hoger dan de maximale toegestane huurverhoging.
•    De huur komt door de verhoging boven de maximale huurprijs volgens het puntensysteem te liggen.
•    In het huurverhogingsvoorstel staan fouten. Bijvoorbeeld een verkeerd percentage, een verkeerde ingangsdatum of een verkeerde huurprijs.
•    Weller wil binnen 12 maanden de huur opnieuw verhogen.
•    U heeft het voorstel minder dan 2 maanden voor de ingangsdatum ontvangen.
•    De Huurcommissie heeft de huur tijdelijk verlaagd wegens ernstige onderhoudsgebreken en de gebreken zijn nog niet verholpen.

Dien uw bezwaar schriftelijk in bij Weller vóór 1 juli 2025, de datum waarop de huurverhoging ingaat. Dat kan per e-mail (info@wellernet.nl), per brief (Stichting Weller Wonen, Postbus 2 6400 AA, HEERLEN), of door het invullen van een huurbezwaarformulier.

Het is verstandig om vooraf altijd goed te controleren of bezwaar maken zinvol is en om rekening te houden met mogelijke kosten van een verdere procedure.

Wij hebben de stappen voor het maken van bezwaar voor u op een rijtje gezet.

Zo maakt u bezwaar tegen de huurverhoging

Dan krijgt u vóór 1 oktober aangetekend een herinneringsbrief van Weller. Heeft u ook vóór 1 november nog niet gereageerd op die herinneringsbrief richting de Huurcommissie (dus op uw initiatief als huurder) dan geldt de huurverhoging alsnog zoals in de huurverhogingsbrief staat.

Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals een andere ingangsdatum van het huurcontract, eerdere huurverhogingen of bevriezingen. Of een verschil in het puntensysteem (WoningWaarderingStelsel, WWS) aan de hand waarvan de hoogte van de huurprijs wordt bepaald.

Aedes, de vereniging voor woningcorporaties, legt in deze video uit hoe het kan dat sommige huurders in eenzelfde soort woning toch een ander huurbedrag betalen. En wat een woningcorporatie kan doen om de verschillen te verkleinen.

Geldzorgen of problemen met het betalen van de huur?

Het kan gebeuren dat u moeite heeft met het betalen van uw huur. Of dat u andere geldzorgen heeft. Wij raden u aan om snel contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee over een oplossing en kunnen u eventueel verwijzen naar instanties die hulp kunnen bieden.

Bel met ons Klanten Contact Centrum, telefoonnummer: 045 - 404 86 00. Of kom in contact via de chat of WhatsApp (045 – 404 86 00). De medewerkers van het Klanten Contact Centrum helpen u graag verder.

Eenmalige huurverlaging

Tot en met 30 december 2024 konden huurders waarbij na 2021 het inkomen is gedaald zelf een huurverlaging aanvragen. In 2025 hebben huurders geen wettelijke mogelijkheid meer om een huurverlaging aan te vragen. 

Heeft u in 2023 of 2024 een huurverlaging gehad, dan houdt u de verlaagde huur. Wel mag de huur jaarlijks worden verhoogd volgens de reguliere regels voor de huurverhoging. Bij mutatie mag de huur voor de nieuwe huurder opnieuw worden vastgesteld.

Lees meer​​​

Uitleg over de huurverhoging bij Weller

Belangrijke informatie over de voorgenomen huurbevriezing in 2025 en 2026.

U heeft misschien in het nieuws gehoord dat de overheid wil dat de huur in 2025 en 2026 niet stijgt. Dit heet een huurbevriezing. Wat dit precies betekent voor u en voor Weller, is op dit moment nog onduidelijk.

Weller is, net als andere woningcorporaties, tegen een huurbevriezing. Dat komt omdat we dan minder geld hebben om woningen energiezuiniger te maken, nieuwe huizen te bouwen en onderhoud te doen. Ook kunnen we dan minder aanwezig zijn in de wijk met onze medewerkers. Wij vinden het een betere oplossing dat mensen met een laag inkomen extra huurtoeslag krijgen, in plaats van een algemene bevriezing voor iedereen.

Wij zullen ons daarom verzetten tegen de huurbevriezing, zolang het besluit nog niet definitief is. De overheid moet vóór 1 juli 2025 een besluit hierover nemen. Tot die tijd verandert er niets. De brief die u van ons heeft ontvangen over de huurverhoging blijft voorlopig gelden. We begrijpen dat dit verwarrend is, maar wij hebben hier helaas geen invloed op. Zodra er meer duidelijkheid is, laten we u dat natuurlijk meteen weten.