Naar eenmalige huurverlaging 2023 

Eenmalige huurverlaging in 2024

Huurders met een laag inkomen en hoge huur die nog niet eerder een huurverlaging hebben gehad, kunnen nog tot en met 30 december 2024 een verzoek doen voor huurverlaging, als ze aan de voorwaarden voldoen. De huur wordt dan verlaagd tot € 577,91.

Huurders van Weller die in 2021 een laag inkomen hadden, hebben in 2023 automatisch eenmalig een huurverlaging gekregen. Dit jaar krijgen zij wel een huurverhoging. Het is niet mogelijk in 2024 nog een keer huurverlaging aan te vragen.

Is uw huur in 2023 nog niet verlaagd en is uw inkomen inmiddels wel gedaald? Dan kunt u dit jaar misschien wel eenmalig een huurverlaging aanvragen. Op deze pagina leest u hoe het werkt.

Voor wie?

U heeft recht op de huurverlaging voor lage inkomen als het onderstaande allemaal voor u geldt: 

-              U huurt van bij een woningcorporatie (dus niet bij een vastgoedbelegger of particulier)
-              De kale huur (huur zonder servicekosten) van uw woning is hoger dan € 577,91 per maand (in 2024)
-              Er is sprake van een laag inkomen (zie volgende alinea)
-              U huurt een zelfstandige woning of een woonwagen (geen kamers)
-              U huurt een sociale huurwoning (geen vrije sectorwoning met geliberaliseerde huurprijs)
-              U stond op 1 maart 2023 ingeschreven én bent nu nog wonend in de woning waarvan de huur moet worden                  verlaagd
-              U hebt in 2023 nog geen huurverlaging gekregen

Voor huurcontracten die na 1 maart 2023 zijn ingegaan, kunt u de huurverlaging niet aanvragen.

Wat is een laag inkomen?

Dat ligt aan het aantal personen in uw huishouden. In ieder geval geldt dat uw inkomen de afgelopen zes maanden (of langer) is gedaald. Het gaat om onderstaande bedragen: 

Samenstelling huishouden

Inkomen laatste 6 maanden tot

Jaarinkomen tot

1 persoon (geen AOW)

€ 12.420

€ 24.840

1 persoon met AOW

€ 13.215

€ 26.430

2 of meer personen

€ 16.185

€ 32.370

2 of meer personen (minstens 1 met AOW)

€ 17.575

€ 35.150


Let op: heeft u inwonende kinderen die jonger zijn dan 27 jaar?
Hun inkomen telt niet mee.

Bovenstaande inkomensgrenzen gelden als u een aanvraag doet in 2024, óók als een deel van dit inkomen van 6 maanden in 2023 valt.

Moet u zelf iets doen om de huurverlaging te krijgen? 

Had u in 2021 een laag inkomen? Dan heeft Weller u in 2023 een voorstel voor huurverlaging gedaan. De Belastingdienst heeft aan ons doorgegeven dat u in 2021 een laag inkomen had en wij hebben de huur al verlaagd.

Heeft u pas sinds 2022 of 2023 een laag inkomen? Bijvoorbeeld vanwege recent baanverlies, pensionering, of vertrek van een partner of kind? Dan moet u de aanvraag wél zelf doen. Weller / uw woningcorporatie weet namelijk niet dat u nu een laag inkomen heeft. Aanvragen kan tot en met 30 december 2024. U hebt recht op huurverlaging naar € 577,91 zodra u kunt aantonen dat u huishouden al minstens zes maanden een laag inkomen heeft.

Hoe doet u de aanvraag?

Dit kunt u schriftelijk doen, door Weller een brief te sturen of te mailen. Met de brief moet u bewijs meesturen over uw inkomen. Bijvoorbeeld kopieën van recente salarisstroken of uitkeringsspecificaties. Of een verklaring van de boekhouder als u ZZP-er bent. Ook moet er een verklaring mee over de samenstelling van uw huishouden.

We hebben een voorbeeldbrief opgesteld die u kunt gebruiken om de aanvraag in te dienen. De brief en de bijlagen stuurt u naar ons terug per post: Stichting Weller Wonen, Postbus 2 6400 AA Heerlen of per e-mail: info@wellernet.nl.

Wanneer gaat de huurverlaging in?

Als u de aanvraag heeft gedaan, dan is het zo dat Weller binnen drie weken na uw verzoek een voorstel tot huurverlaging moet doen. De ingangsdatum van die huurverlaging mag niet later zijn dan de 1e dag van de 2e maand na de dag waarop het huurverlagingsvoorstel is verstuurd.

Bijvoorbeeld:
-          op 1 augustus vraagt u om huurverlaging
-          uiterlijk 21 augustus moet Weller met een huurverlagingsvoorstel komen
-          uiterlijk 1 oktober gaat de huurverlaging in.

Om hoeveel huurverlaging gaat het?

Dat hangt ervan af hoe hoog uw kale huur (huur zonder servicekosten) is. De kale huur wordt verlaagd tot net onder € 577,91 per maand.

Controleer de gevolgen voor uw huurtoeslag

Mogelijk verandert de hoogte van uw huurtoeslag. Met een lagere huur krijgt u misschien minder huurtoeslag. Maar de huurverlaging is waarschijnlijk altijd gunstiger. Bekijk of dit ook voor u geldt en maak daarom een proefberekening. 

Vergeet niet om uw eventueel gewijzigde inkomen en nieuwe huur door te geven aan Belastingdienst/Toeslagen.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met uw adviseur wijken en buurten via het Klanten Contact Centrum: 045 - 404 86 00.

Links & documenten

Huurverlaging in 2024