Voorzichtig met stroom

Elektriciteit is onmisbaar. Het zorgt voor licht en warmte. Of juist verkoeling. Dat we met elkaar bellen en op internet kunnen. Koken, schoonmaken, werken, autorijden, de zorg… we kunnen niet meer zonder. Maar als we er niet goed mee omgaan, is stroom ook gevaarlijk. Met deze tips van Weller geniet u iedere dag veilig van uw elektrische installatie.

Hoe werkt het eigenlijk?

Iedere woning van Weller heeft een groepenkast (de meterkast). Deze is uitgerust met zekeringen en een aardlekbeveiliging. Vanuit de groepenkast lopen – meestal weggewerkt in muren en plafonds – elektriciteitskabels naar stopcontacten en lichtschakelaars door de hele woning. Zo lang u deze elektrische punten goed gebruikt, kan er niets fout gaan.

electric-1080585_1920.jpg

Stand-by of uit?

Veel elektrische apparaten staan stand-by als u ze uit zet. Lekker makkelijk. Zeker als u langere tijd weg bent is het toch veiliger om deze apparaten helemaal uit te schakelen. Dat doet u door de stekker uit het stopcontact te trekken. U bespaart meteen op uw elektriciteitsverbruik, want ook stand-by gebruiken deze apparaten stroom.

Haal opladers uit het stopcontact

Laders van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon of laptop kunnen warm worden. Laat daarom geen laders in een stopcontact zitten als u ze niet gebruikt. Dan loopt u geen onnodig risico.

Wees voorzichtig met verlengsnoeren

Ons advies is om niet meer dan één verlengsnoer per stopcontact te gebruiken. Maak ook geen aaneenschakeling van meerdere verlengsnoeren; dat is echt niet veilig. Gebruikt u een rolhaspel als verlengsnoer? Dan is het belangrijk dat u de volledige haspel uitrolt. Niet uitgerolde rolhaspels kunnen brand veroorzaken.

Extra tip

Contoleer of het verlengsnoer  geschikt is voor het wattage van het apparaat dat u gebruikt.

Controleer het CE-label?

Alleen apparaten, opladers en verlengsnoeren met het CE keurmerk zijn goedgekeurd en voldoen aan de Europese regelgeving.  U vindt dit keurmerk op het label of etiket.

Zijn uw apparaten goed aangesloten?

Voor de veiligheid hebben wij voor apparaten die veel stroom gebruiken aparte stopcontacten geplaatst. Dat is bijvoorbeeld zo voor de wasmachine en een keramische of inductiekookplaat. Plaatst u bijvoorbeeld een nieuwe kookplaat, dan raden wij u aan hiervoor een installateur in te schakelen. Dan weet u zeker dat het veilig en goed gebeurt.

Liever de wasmachine en droger niet tegelijk

Maakt u gebruik van een droger? Als deze op dezelfde groep als de wasmachine aangesloten is, kunt u de wasmachine en droger beter niet tegelijk laten lopen. Door te lang te veel stroom in één groep te gebruiken, kan overbelasting ontstaan. Dan kan de stroom uitvallen. Het beste is om de wasmachine en de wasdroger elk op een aparte groep aan te laten sluiten.

Extra tips

  • Maak na elke droogbeurt uw pluizenfilter schoon. Te veel stof in uw droger kan oververhitting veroorzaken. Dat is een van de belangrijkste oorzaken voor brand in woningen.
  • Staan de wasmachine en droger in uw badkamer? Gebruik ze niet als u doucht. Water en elektriciteit gaan niet goed samen.
  • Niet alleen de droger en wasmachine, ook waterkokers, strijkbouten en friteuses zijn grote stroomverbruikers. Ook deze apparaten kunnen, als u ze langdurig gebruikt in combinatie met bijvoorbeeld de wasmachine, ervoor zorgen dat de stroom uitvalt.

Wilt u iets veranderen aan uw elektrische installatie?

Neem gerust contact op via ons Klanten Contact Centrum via  info@wellernet.nl of (045) 404 86 00. Samen bekijken we wat u wil veranderen en hoe u dat op een veilige manier kunt (laten) uitvoeren.

Iets aanpassen aan de elektrische installatie zonder toestemming van Weller is niet toegestaan. Waarom? U raadt het, we willen graag dat u elke dag op een veilige manier kunt genieten van al die elektrische voorzieningen die we niet meer kunnen missen in ons leven.

Bij storingen of vragen kunt u ook contact opnemen met de partners die voor ons de elektriciteit verzorgen:

Woont u in Heerlerbaan en Heerlen Centrum
Bel dan Electro Service Ruipers: (045) 541 30 24

Woont u in Heerlerheide en Schinveld
Bel dan Kontakt Elektrotechnische Installaties: (045) 521 29 65

Woont u in Brunssum
Bel dan EPM Maastricht: (043) 364 28 23