Energie besparen

Net als de meeste mensen maakt u zich misschien zorgen over de blijvend hoge energieprijzen. Om een hoge energierekening te voorkomen, heeft u vast al het nodige gedaan. Zo heeft u misschien tochtstrips geplakt, gebruikt u de wasdroger minder vaak en doucht u wat minder heet of minder vaak. Zeker niet fijn allemaal, maar alle beetjes helpen om de energierekening iets omlaag te krijgen. Op deze pagina leest u wat er verandert aan de energierekening in 2024, hoe u mogelijk nog kunt besparen en wat Weller doet om haar woningen energiezuiniger te maken. Zodat u fijn en betaalbaar kunt wonen.

energielabel 05 (1).jpg

Prangende energievragen

Dagelijks krijgen wij vragen over de energiekosten. Mag ik de verwarming nog aanzetten? En ik woon in een flat met collectieve verwarming (of blokverwarming), waar moet ik rekening mee houden? Alle vragen waar kuub of kWh in voorkomt, komen bij ons Team Service- en Stookkosten terecht. Zij geven tekst en uitleg.

Wat verandert er in 2024 aan de energierekening?

Het prijsplafond voor energie gold tot en met 31 december 2023. In 2024 geldt er geen maximale prijs meer voor gas, stroom en stadsverwarming. Heeft u in januari een contract met tarieven boven het prijsplafond (€ 1,45 per m3 en € 0,40 per kWh) dan gaat u per m3 en/of kWh meer betalen. Wel kan het prijsplafond nog te zien zijn op de jaarnota die u krijgt van uw energieleverancier in 2024.

Belasting omhoog

In 2024 verhoogt de overheid de energiebelasting voor gas en verlaagt de energiebelasting voor elektriciteit. Hiermee wil de overheid stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrisch verwarmen, zoals bijvoorbeeld warmtepompen of door aardwarmte.

Regelmatig vergelijken loont

Tarieven wijzigen vaak en het loont om elk jaar energieleveranciers te vergelijken en te kijken waar u het goedkoopste uit bent. Daarbij is er ook de keuze tussen contracten, wordt het vast of variabel? Deze keuze is voor iedereen verschillend:

 • vast: met een vast contract heeft u een langere zekerheid over uw energiekosten.
 • variabel: bij een variabel contract wisselen de tarieven meerdere keren per jaar.
 • dynamisch: bij een dynamisch contract wisselen de tarieven iedere dag.

Overstappen kan op verschillende manieren

 • Via een energievergelijkingssite; hier vult u in hoeveel stroom en gas u gemiddeld per jaar verbruikt en dan geeft de site aan welke leverancier het gunstige is voor u. 
 • Via een collectieve inkoop. (ook meerdere keuzes, bijvoorbeeld via Eigen Huis).
 • Rechtstreeks via een energieleverancier.

Een handige site over overstappen is: De beste energieleverancier kiezen | Consumentenbond

1708701806729-a93c14d1-b813-414c-b53e-a680210fcdaf_1.jpgTijdelijk Noodfonds Energie 2024

Heeft u een hoge energierekening maar is uw inkomen niet zo hoog? Dan kan het zijn dat u gebruik kunt maken van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Nog tot en met 31 maart 2024 kunt u bij het Fonds om een financiële bijdrage vragen als u aan de voorwaarden voldoet. Bekijk of u in aanmerking komt en dien een aanvraag in op de website Tijdelijk Noodfonds Energie.

Let op; huurders met blokverwarming komen voor deze regeling helaas niet in aanmerking. Op de website van het Noodfonds Energie kunt u verder via geldfit en potjes-check nakijken of u op andere voorzieningen recht hebt. 

 

 

 

Blokverwarming

De afrekening voor blokverwarming over 2023 ontvangt u voor 1 juli 2024. Deze afrekening is nog gebaseerd op de gunstige tarieven. De afrekening over 2024 ontvangt u voor 1 juli 2025. We hebben uw voorschot al hierop aangepast. Bij twijfel kunt u contact opnemen met Weller zodat we het gezamenlijk kunnen bekijken.

money-7592322_1280.webp

Welke hulp is er?

 • We helpen u graag met de VoorzieningenWijzer. In een (gratis) gesprek bekijkt u samen met onze consulenten of u mogelijk recht heeft op voorzieningen waar u nog geen gebruik van maakt. Denk hierbij aan verschillende gemeentelijke regelingen of toeslagen. Of dat u kunt besparen door over de stappen naar een meer passende verzekering of energieleverancier. Als u hierin interesse heeft, kunt u contact opnemen met ons Klanten Contact Center van Weller via telefoonnummer 045 – 404 86 00.
   
 • Wij maken u graag attent op de mogelijkheden die de Woonwijzerwinkel kan bieden om veilig en gezond energie te besparen. Zij kunnen u een advies op maat aanbieden. Meer informatie vindt u op deze website: www.woonwijzerwinkel.nl/limburg.
 • Inwoners van Brunssum en Beekdaelen kunnen bij het CMWW terecht met vragen over geld(zorgen). In Brunssum is dit in het Wijksteunpunt ‘het Distelenveld’, Henri Dunantstraat 519. Telefoonnummer: 088-455 25 62.

 • Inwoners van gemeente Heerlen kunnen met vragen over geldzaken bellen met Team schuldhulpverlening. Deze geeft u advies en/of ondersteuning bij vragen over geld. Voor het maken van een afspraak kunt u bellen naar 045-560 50 40.

Tip! Kijk eens op www.kleinebeurslimburg.nl (ook als app te installeren). Handig om de weg te vinden in het maatschappelijke aanbod voor mensen met een kleine beurs in Limburg.


Wat doet Weller aan verduurzaming?

Veel huurders van ons hebben zorgen. Weller wil en kan helpen door ons woningbezit duurzamer te maken. De hoogbouwflats en Generaalsbuurt in Heerlerbaan, Molenwei, Nieuw-Einde, de Oude Egge; heel wat woningen hebben wij al energievriendelijk gemaakt.

Andere projecten lopen of staan op stapel

We zijn goed op stoom, maar er zijn nieuwe uitdagingen. Stijgende materiaalkosten, personeelstekorten, maar ook veranderende wetgeving over de aanpak van stikstof. Nog niet zo lang geleden konden we even pas op de plaats maken en wachten op betere tijden. Dat is nu geen optie. We moeten door! Het doel: in 2028 wil Weller geen woningen met een E, F of G-label meer verhuren. Dit betekent dat wij binnen vijf jaar nog eens 1232 woningen energievriendelijk willen maken door renovatie, sloop en vervangende nieuwbouw. Binnen deze grote operatie gaan wij veel zonnepanelen leggen, zodat meer huishoudens kunnen profiteren van de zon.

Mooie en ambitieuze toekomstplannen hebben we. Je hebt er alleen niets aan als je nu hoge energiekosten hebt. 

Gouden tips om te besparen

De tips om energie te besparen vliegen u waarschijnlijk om de oren. We vallen u daarom niet lastig met lange rijtjes maar hebben de top 5 van meest effectieve tips voor energiebesparende maatregelen voor u op een rij gezet:
Lees onze gouden tips om energie te besparen. 

De laatste tip:
Problemen met betalen? Kom met ons in gesprek. We vinden graag samen met u een oplossing.

lightbulb-2010022_1280.jpg