Sporthuis Diana roept bij veel Heerlenaren herinneringen op. De een kocht er zijn eerste tennisracket, de ander gymkleding voor de middelbare school. Weller heeft de winkel en de loods erachter omgebouwd tot 37 studio’s voor jongeren. De nieuwe Diana is nèt klaar. Pim kreeg als eerste de sleutel. “Kijk nou, hoe fantastisch ik woon”, wijst hij met een groots gebaar naar het Betapleintje en de Bongerd.


Pim komt uit Kerkrade en werkt als leerling opticien in Meerssen. Als wij hem spreken heeft hij de eerste nacht in zijn gloednieuwe studio op de bovenste etage van Diana doorgebracht. “Ik heb heerlijk geslapen”,vertelt hij glimmend van trots. “Ik kon mijn geluk al niet op bij mijn inschrijving op Thuis in Limburg een jaar geleden voor een studio in dit complex, want ik stond meteen als eerste op de lijst. Nu woon ik er, in nieuwbouw midden in de stad. Ook nog eens in het uitgaanscentrum. Over een paar maanden gaat Poppodium Nieuwe Nor open. De kaartjes voor één van mijn favoriete artiesten, Froukje, heb ik al in huis. Dat is toch niet voor te stellen, dat je de concertzaal uitstapt en thuis bent. Maar ook los van het uitgaan: ik weet dat dit gek klinkt, haha, maar Diana ziet er gewoon fantastisch uit. Deze combinatie van oud en nieuw met al die doorkijkjes naar sfeervolle pleintjes is helemaal mijn stijl.”

Speciaal voor jongeren

01 martijn linssen_04112021_001.jpgMartijn Linssen, de projectleider van Diana, vertelt dat Weller de studio’s speciaal voor jongeren tot 28 jaar heeft gebouwd. “Jongeren hebben het lastig op de huidige woningmarkt. Ze hebben hun studie afgerond en zijn er klaar voor om hun studentenkamer of het ouderlijk huis te verlaten. Voor de meeste huurwoningen komen zij echter niet in aanmerking en een huis kopen is meestal helemaal geen optie. Enkele jaren geleden realiseerden wij jongerenwoningen in De Morenhoek, ook bij de Vijf Pleintjes in Heerlen. Die zijn erg geliefd. Met Diana kunnen we nog meer jongeren voor het centrum van Heerlen behouden. Zij zorgen voor leven in de brouwerij.” 

Respect voor het erfgoed

De studio’s van Diana liggen achter het vroegere winkelpand. Je komt er via het Betapleintje, dat binnenkort in de historische context van het ‘Landsfort Herle’ opnieuw wordt ingericht. In het oude pand bevinden zich twee appartementen en een ruimte voor een kleine winkel. Martijn: “In de periode vóór de bouw heeft Weller de winkel en loods ter beschikking gesteld aan allerlei urban initiatieven. Die bruisende sfeer hoort bij dit stukje Heerlen met zijn poppodia en pleinen vol terrassen. Er is altijd wel iets te beleven. Het is ook een stukje waar oud en nieuw Heerlen in het straatbeeld samenkomen. Daar hebben wij bij Diana rekening mee gehouden. Bij de renovatie hebben wij de gevel in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht. Ook hebben wij de oude muur van Kunrader steen waar de loods op gebouwd was, hergebruikt. De mooiste verrassing die wij tegen zijn gekomen is de mural op de zijgevel. De afbeelding van de jager die zijn geweer richt op een prooi in een bergenlandschap is een oude muurreclame van de familie Telgenkamp, die Sporthuis Diana heeft opgericht. Teekens aan de Wand uit Valkenburg heeft de schildering perfect gerestaureerd. Nu pronkt hij weer, op dezelfde plek waar hij halverwege de vorige eeuw werd aangebracht.”

Sporthuis Diana Heerlen :: Weller (wellernet.nl)