graffiti oude kerkstraat/vijgenweg heerlen

Zondag 19 november heeft wethouder Barry Braeken in hartje Schandelen de mural Tulpenmanie’ onthuld. Deze nieuwe muurschildering van de Amerikaanse street art-kunstenaar Gaia pronkt op de hoek van de Vijgenweg/Oude Kerkstraat op een zijgevel van een flat van Weller.

De onthulling van de nieuwe mural in Heerlen vond plaats in het bijzijn van de kunstenaar, wijkbewoners, de buurtorganisatie GMS en andere geïnteresseerden. Gaia maakte de muurschildering op initiatief van Weller en Stichting Street Art. De buurtorganisatie van GMS ondersteunt het initiatief en had zich de moeite genomen om de buurt uit te nodigen voor deze bijzondere bijeenkomst.

Wethouder barry braeken gemeente heerlen

Wethouder Barry Braeken onthult de mural

De kunstenaar Gaia vertelt over zijn graffiti

De kunstenaar Gaia vertelt over zijn mural

Trots

“Weller is een liefhebber van de vaak huizenhoge murals die het centrum van Heerlen en steeds meer woonwijken van Parkstad opsieren”, licht de coördinator van het kunstproject Paul Leufkens van Weller toe. “De Stichting Street Art is daarbij een belangrijke partner. Deze stichting haalt grote namen uit de internationale wereld van straatkunst naar Heerlen om Kunst met een grote K toe te voegen aan de openbare ruimte. En dat zorgt er weer voor dat liefhebbers vanuit de hele wereld hier naartoe komen om de kunstwerken te zien. Of ze leren Heerlen via de kunstwerken op de sociale media kennen. Dat leidt tot trots bij de gebouweigenaar én bij de bewoners, en dat laatste is voor ons natuurlijk het belangrijkste.”

Een hele serie

‘Tulpenmanie’ is een van de vele murals op een Wellergebouw. Eerder schilderde de Oekraïense kunstenaar Aleksei Burdusov (AEC) ‘De Heemelkraker’ in Vrieheide. De Braziliaans kunstenaar Nunca maakte de kleurrijke ‘Reflexion of oneself' op de gevel van ons eigen kantoor tegenover Station Heerlen. En de Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch maakte twee mega grote portretten van oud-mijnwerkers op de zijgevels van hoogbouwflats in Heerlerbaan en Brunssum-Noord. Op deze prominente locaties zorgen de murals voor herkenning en identiteit (‘ik woon bij de mijnwerker of bij de Heemelkraker’). En ze zorgen door het gesprek tussen kunstenaar en bewoners en tussen bewoners onderling voor sociale dynamiek. Want over smaak kun je heerlijk twisten.

Een stukje geschiedenis

De Amerikaanse kunstenaar Gaia heeft zich voor zijn werk in Schandelen goed in de Nederlandse geschiedenis verdiept. Tijdens de onthulling gaf hij een toelichting aan de bewoners, die zich afvroegen van wie het portret achter de tulpen was. “Dit is Frederik Hendrik”, zo vertelt de kunstenaar. “Heerser van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Prins van Oranje tijdens de hoogtijdagen van de Nederlandse Gouden Eeuw en de opkomst van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). In die tijd van wereldreizigers maakte Nederland kennis met een overvloed aan exotische groenten en fruit (zelfs de aardappel komt uit Peru) én met de tulp, de meest ‘Hollandse’ bloem aller tijden komt oorspronkelijk uit Turkije. De mural toont een aantal van deze zeventiende-eeuwse ontdekkingen.”

de graffiti Tulpen Manie in Heerlen


Openlucht galerie

Omwonenden hebben het maakproces van de ‘Tulpenmanie’ – in weer en wind – gevolgd. Het vervolg is bij de onthulling van de mural al aangekondigd. Gaia zal na de winter in de omgeving van zijn ‘Tulpenmanie’ nog twee murals maken, zodat in Schandelen een mini-opluchtgalerie ontstaat. De bewoners zullen via de buurtorganisatie GMS en Stichting Street Art bij dit project betrokken worden.

Kunstbeleid gemeente Heerlen

Tot slot gaf de wethouder aan dat street-art een van de speerpunten van het kunstbeleid blijft van de gemeente Heerlen. Barry Braeken: “De verzameling van muurschilderingen die wij beheren en in de toekomst nog willen uitbreiden, sluit hier op aan. Muurschilderingen vertellen altijd een verhaal. Ze roepen - of je ze mooi vindt of niet - een reactie op en mensen raken er al gauw - ook ongewild -mee vertrouwd. Straatkunst is eigentijds, de kunstenaars zijn vaak jong, maar ze zijn uitermate capabel om met hun werk aan de gevoelens van alle Heerlenaren te appelleren.” Dat het beleid en ook de murals gezien worden blijkt uit de prijzen die Heerlen hiermee in de wacht sleept. Tijdens de Dutch Street Art Awards dit jaar kreeg Heerlen de eerste prijs in de categorie ‘local government’ en in Talinn (Estland) ontving Heerlen de ‘Europese Good Practice Award voor stedelijke herontwikkeling’, óók vanwege de murals.

Dus, wordt vervolgd!