graffiti brunssum noord

Wie Parkstad aan de zuidkant via de Heerlerbaan binnenrijdt, ziet een gigantisch zwart-wit portret tegen de gevel van een hoogbouwflat van Weller. De Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch maakte deze mural van een ‘gewone’ mijnwerker in 2014. Deze maand herhaalde hij zijn indrukwekkende prestatie bij de noordelijke poort van Parkstad. Wie de regio vanuit Sittard via Brunssum binnenrijdt, wordt sinds 26 april verwelkomd door Vladislav; een Russische mijnwerker die symbool staat voor de internationale smeltkroes die Parkstad dankzij het mijnverleden is. De aanblik is adembenemend.

onthulling mural brunssum noord

Burgemeester Luc Winants (L) heet iedereen welkom

onthulling mural brunssum noord

Gezamenlijke onthullingshandeling van de Mural

Parkstad Iconen

Werken van Beikirch zijn op gevels van hoogbouw en wolkenkrabbers over de hele wereld terug te vinden: van Canada en de VS tot in China, Hong Kong en Australië. In Parkstad is hij op uitnodiging van stichting Street Art en Weller voor de tweede maal aan het werk en markeert hij de start van ‘Parkstad Iconen’. Met dit nieuwe project, waaraan ook de gemeente Brunssum een bijdrage levert, wil de stichting Street Art, in het verlengde van het succes van de murals in Heerlen, kunstwerken in de hele regio realiseren.

Bitter koud

Hendrik Beikirch trotseerde koude en regen, zelfs hagel en sneeuw om zijn Vladislav op de 36 meter hoge en 13 meter brede gevel van de flat Distelenveld in Brunssum-Noord aan te brengen. Want vanaf de start van zijn werk op 18 april werkten de weergoden niet mee. De soms barre omstandigheden schepten echter ook een band. De kunstenaar werd geregeld door omwonenden op koffie, soep en een broodje uitgenodigd om op temperatuur te komen. Dat contact is precies wat de kunstenaar wil: “Door op straat naar kunst te kijken en over kunst te praten, komen mensen met elkaar in contact en komen straten en steden tot leven.” Ook bij de onthulling op Koningsdag door o.a. burgemeester Luc Winants van Brunssum waren ondanks het slechte weer vele omwonenden aanwezig. Waren de meesten in het begin nog wat sceptisch over de ‘straatkunst’, nu is iedereen enthousiast.

hendrik beikirch

Toeristische attractie

Voor de productie van de Parkstad Iconen worden street art kunstenaars van het hoogste niveau ingevlogen. Door consequent voor kwaliteit te kiezen voegen de kunstwerken kwaliteit toe aan de omgeving. Heerlen is afgelopen jaar uitgeroepen tot dé street art hoofdstad van Nederland; mensen komen speciaal naar de stad toe, om de werken van o.a. het Braziliaanse kunstenaarsduo Os Gemeos, de Chileen Inti of de Zuid-Afrikaan DALeast te bekijken. Door de Parkstad Iconen met fiets- of wandelroutes met elkaar te verbinden, ontstaat een ‘outdoor’ expositie van wereldniveau. Zo zetten de murals ook de prestigieuze toerismeprijs, die Parkstad in april in de wacht sleepte, kracht bij. Na Snowworld, Mondo Verde, Gaia Park en meer mooie initiatieven is Parkstad een spraakmakende toeristische parel rijker!