Wij kregen een leuke mail van Fleur uit Eikenderveld. Zij wil graag haar lieve buren Corrie en Adri in het zonnetje zetten, want Adri helpt haar al jaren om haar voortuin tiptop in orde te houden. Afgelopen najaar zijn Adri en Fleur gestart met het samenvoegen van hun voortuinen en de aanleg van één gezamenlijke vierseizoenentuin. Wij zijn fan van dit initiatief: niet alleen de tuinen van de beide buren, de hele straat wordt er mooier van. 

 

Hoe het begon

“Ik werk veel en heb het met kinderen in huis best druk. Maar vooral heb ik van nature geen groene vingers”, lacht Fleur. “Mijn voortuin was dan ook geen pronkstuk. De tuin van mijn buren was dat wel. Toen wij een keertje buiten stonden te kletsen gaf ik Adri en Corrie een complimentje. Hun tuin was een echte bloemenparade. Prachtig gewoon.”

 

Oog voor plant en klimaat

fleur en adrie_25082022_004.jpgAdri bood meteen een helpende hand. Hij hielp met schoffelen en nam Fleur mee naar het tuincentrum om geschikte planten voor haar voortuin uit te zoeken. Ook mocht Fleur in, zoals zij het noemt, Adri’s ‘bloemenbijbel’ duiken. Fleur: “Ik wist niet waar ik op letten moest en voor je het weet plaats je een schaduwplant in de volle zon. Dat is weggegooide moeite en weggegooid geld.”

Dankzij Adrié adviezen heeft Fleur veel kennis opgedaan. “Daardoor wordt tuinieren alleen maar leuker. Adri heeft afgelopen zomer een mooi hekje rond onze gezamenlijke voortuin geplaatst. Samen leggen wij een vierseizoenentuin aan, waarin het hele jaar door iets moois te zien is. We letten er daarbij ook op dat de tuin aantrekkelijk is voor insecten, want waar het kan dragen we ons steentje bij aan een beter milieu.”

 

Een goed team

“Dit tuinproject doen we echt samen”, vertelt Adri. “We planten samen, het schoffelen en onkruidvrij houden van de tuin doen we om toerbeurt. En ook als de tuin extra water nodig heeft, doen we dat om en om. Speciaal voor het sproeien heb ik een waterton geplaatst. Het is dan geen moeite om Fleurs tuin mee te nemen. Fleur: “Voor mij geldt hetzelfde. Zeker nu ik meer tijd heb, tuinier ik graag. Ik vind het rustgevend. Maar het is ook erg gezellig, want er loopt altijd wel een buur langs die een praatje komt maken. En natuurlijk geven wij onze buren tips om ook uit het stenen tijdperk te stappen. Elke tegel die je inruilt voor groen is meegenomen.”