onthulling social sofa eikenderveld

Zaterdag 6 januari is op de hoek van de Laanderstraat en de Eikenderweg in Eikenderveld een social sofa onthuld. Familie van de onlangs overleden wijkagent Fred Janssen nam onder grote belangstelling als eerste plaats op de bank. Fred was een van de initiatiefnemers van het project. Hij heeft de onthulling helaas niet mee mogen maken. Een gedenkplaat op het bankje herinnert nu aan de saamhorigheid die Fred met deze social sofa nastreefde.

nabestaanden Fred Janssen onthullen de sofa

Familie van Fred Janssen onthult zijn sofa

Wanda Bour is een van de vele bewoners van Eikenderveld die mee hebben geholpen om van de social sofa een echt pronkstuk te maken. “In september zijn we in de loods bij de moskee gestart met mozaïeken”, vertelt zij. “Ik was meteen enthousiast om mee te doen. Ik houd wel van gezelligheid in de wijk. Daarbij wilde ik altijd al eens mozaïeken. Dus toen het voorstel kwam om een social sofa te maken, heb ik de kans met beide handen gegrepen. Ik heb zelf meegewerkt aan de afbeelding van ‘D’r Poeffel Moeffel’, een typisch Eikendervelds fenomeen dat in het leven is geroepen door de Aod Prinse van de carnavalsvereniging van Eikenderveld, de Eekheuëre. Kunstenaar Hubert Bour heeft er nog een beeld van gemaakt; dat staat voor De Eik, pal tegenover de nieuwe sofa. Als ik de bank nu zie, is dit écht mijn stukje Eikenderveld. Een blijvende herinnering.”

Typisch Eikenderveld

Naast de ‘Poeffel Moeffel’ zijn in het mozaïekwerk nog veel meer symbolen verwerkt die typerend zijn voor Eikenderveld. De kerk en de school, de Eik als de oudste boom van Heerlen die in het landschapspark Terworm staat. Het prachtige Kasteel Terworm en een trein die naar het spoorwegverleden van Eikenderveld verwijst. De moskee symboliseert het multiculturele karakter van de wijk, het Markieshuis vertegenwoordigt het kloppende hart van Eikenderveld en de zonnebloem is het symbool voor de vele activiteiten die deze vrijwilligersvereniging organiseert voor de bewoners van Eikenderveld.

social sofa Eikenderveld
social sofa Eikenderveld

Centrale plek

“Meer dan 100 bewoners van jong tot oud hebben van de social sofa een prachtige bank gemaakt die nergens anders zou kunnen staan dan in Eikenderveld”, vertelt Ingrid Neven van Alcander. Zij is opbouwwerker in Eikenderveld en samen met Fred Janssen de kartrekker van dit sociale project. Ook bewoners van Weller hebben meegemozaïekt. Ingrid: “Sommige mensen kwamen ondanks de kou in de loods wel vier keer per week langs om mee te helpen. Vanwege dit brede draagvlak is het fijn dat de bank zo’n centrale plek heeft gekregen in de wijk. Pal tegenover De Eik. Komend jaar willen we er misschien nog een mooie bloembak bij plaatsen, want er is nog ruimte genoeg. Dit bijzondere project krijgt dus zeker nog een vervolg.”

Een sofa voor iedereen

Nu is het aan de wijk zelf om de social sofa te gebruiken door zo nu en dan plaats te nemen op deze mooie bank ván en vóór iedereen, bewoners, familie en vrienden van Eikenderveld. Precies zoals Fred het bedacht had. De bank is een tastbare herinnering aan zijn wens: voor een fijne wijk zorgen we samen.

Sfeerimpressie onthulling Fred's Sofa