lampionnen

Donderdag 14 december trekt een Urban Procession door Heerlen. Met muziek en verrassende acts tijdens een winterse optocht langs de hotspots in het centrum. Ook bewoners van Maankwartier en Eikenderveld nemen deel aan de Stadsparade. U herkent ze aan de Maanlampionnen, die ze samen onder begeleiding van kunstenares José Fijnaut bij Weller hebben gemaakt.

Verbindende stoet

De Urban Procession is een nieuw evenement op de winterkalender van Heerlen. Het initiatief van Heerlen Mijn Stad verbindt op een ludieke wijze bijzondere plekken in de binnenstad van Heerlen aan een verhaal over het verleden, heden en de toekomst van de stad. Onderweg worden de deelnemers verrast door leuke acts en sfeervolle muziek. De route start om 19.00 uur op het Maanplein en nu al is bekend dat een bont gezelschap van street-art kunstenaars, artiesten, studenten, Heerlenaren, koren én zelfs 3 wijzen uit het oosten meelopen met de stoet

Gezellige workshop

Ook bewoners van Maankwartier en Eikenderveld én medewerkers van Weller wandelen mee. Zij komen niet met lege handen, maar verlichten de stoet met ‘maanlampionnen’. Deze bijzondere lampionnen hebben zij donderdag 7 december tijdens een workshop bij Weller onder leiding van kunstenares José Fijnaut gemaakt. Het zijn stuk voor stuk unieke kunstwerken geworden. José vertelt dat zij voor de techniek heeft laten inspireren door de beroemde Nuit des Lampions in Luxemburg. “Dat is prachtig lichtfeest met lampionnen in de meest fantastische vormen, soorten, kleuren en maten. Het maakproces is eenvoudig. Met jonge wilgentenen die buigen zonder te breken, tape en tissuepapier kun je de lampion elke vorm geven. De lampjes doen de rest.”

Lampionnen workshop


Licht tijdens donkere dagen

Voordat de lampionnen het maanlicht naar stadsparade brengen, verlichten ze eerst nog de ramen en balkons van de deelnemers aan de workshop. De lampionnen van Wanda, zoon Brandon en diens vriendin Amber krijgen een plekje aan het Maanplein. “Deze workshop is het zoveelste initiatief dat we samen met onze buren in Maankwartier ondernemen”, vertelt Wanda. “Er wordt heel veel samen georganiseerd. En als we niet zelf iets op touw zetten, zoals een lekkere barbecue tijdens Burendag, vindt er wel een optreden plaats op het plein. Erg leuk vind ik de Maankwartiersessies en voorstellingen tijdens Cultura Nova. Nu zorgen we samen voor licht tijdens de donkerste dagen van het jaar en ook het nieuwe jaar luiden we samen in met een Sylvesterparty.”

Stanni van der Burgt neemt samen met enkele buurvrouwen uit De Eik deel aan de workshop. “Het knutselen alleen al vind ik erg gezellig”, vertelt zij. “Maar, ik vind het ook leuk om mijn maan dadelijk aan mijn balkon te hangen. Het is toch eens iets anders dan gewone kerstlampjes. En natuurlijk lopen we 14 december mee met de Stadsparade. Zo’n leuk event wil je toch niet missen!”

Loop ook mee!

De Urban Procession begint donderdag 14 december om 19.00 uur; verzamelen om 18.45 uur op het Maanplein. Iedereen, jong en oud, is van harte welkom om deel te nemen aan deze verrassende wandeling door de binnenstad van Heerlen. Meer informatie vindt u op www.heerlenmijnstad.nl of volg het nieuws op Facebook.

Sfeerimpressie lampion workshop