Informatiebijeenkomst

Ramen dicht, deur op slot, licht aan.

Met de campagne ‘Ramen dicht, deur op slot, licht aan’ roept de overheid op om het inbrekers niet te makkelijk te maken. De gemeente Heerlen en Stichting Buurtontwikkeling Heerlerbaan (SBOH) brachten het thema extra onder de aandacht tijdens een bijeenkomst op woensdag 27 maart in de Caumerbron. “Niet omdat het aantal inbraken in Heerlerbaan stijgt”, legt Nancy Jehne van Weller uit. “Maar omdat elke inbraak er één te veel is."
Informatiebijeenkomst safety Heerlerbaan


De meest waardevolle tips tijdens de informatieavond komen uit de koker van ervaringsdeskundige Evert Jansen. Als ex-inbreker en ex-verslaafde heeft hij een hele rits inbraken op zijn naam staan. Na een aantal jaren achter slot en grendel en een afkickprogramma besloot hij zijn ervaring in te zetten om inbraken te voorkomen. Hij reist nu al 14 jaar het land door met praktische tips, waarmee mensen de veiligheid van en rond hun huis kunnen verhogen. Evert: “Inbrekers zien vaak in een oogopslag of ze ergens makkelijk binnen kunnen komen. Een sleutel op de deur of een té simpel slot, een kliko in de buurt of onder het raam: binnen een paar tellen sta je binnen, met alle gevolgen van dien.”

5 tips waarmee je het inbrekers moeilijk(er) maakt:

  1. Zorg zelf voor goed hang en sluitwerk (met extra schuiven/slotjes en anti-inbraak-strips).
  2. Trek deuren niet zomaar dicht, maar sluit goed af. Ook de achterdeur. En dat geldt ook voor de fiets of de scooter, ook al staat hij in de stal.
  3. Berg ladders en gereedschap goed op en zorg ervoor dat de kliko’s buiten het bereik van buitenstaanders blijven.
  4. Zorg voor goede verlichting (met bewegingsmelders) rond het huis.
  5. Investeer in een alarm dat aangesloten is op een meldkamer.
     

112 bellen

“Aan deze tips voegt Evert Jansen het belang van sociale controle toe”, vult Nancy Jehne aan. “Vroeger werd minder ingebroken, omdat buren veel meer op elkaar en op hun omgeving letten. Die tijd ligt achter ons. Toch raden zowel de ex-inbreker als de politie aan om onze ogen en oren beter te gebruiken. En elkaar te informeren als er een verdachte situatie is of een verdacht figuur door de buurt loopt. De politie adviseert dan meteen 112 te bellen. Veel mensen zijn bang om dit te doen, want het kan loos alarm zijn. De politie heeft echter liever dat we een keer te veel dan te weinig bellen. Mocht er na een melding van een verdacht persoon een inbraak gemeld worden, dan hebben ze namelijk al een signalering. Daarmee zijn ze de inbreker(s) sneller op het spoor.”

Politie


Voor een veilige buurt zorg je samen

Veel buurten maken gebruik van Buurtpreventie via Whatsapp om elkaar te informeren. Burgernet is de variant van dit initiatief waar ook de politie en gemeente bij zijn aangesloten. Nancy: “Als er iets gebeurt in een buurt waarvan melding bij 112 is gedaan, krijgen de omwonenden daar (als dat relevant is) meteen een bericht van. Als zij dan ook iets zien, kunnen ze dit meteen melden. Eventuele vandalen, iemand die doorrijdt na een aanrijding en ook inbrekers kunnen door zoveel oplettendheid dan vaak niet meer ontsnappen. Wij zijn hier voorstander van. Voor een veilige buurt zorg je immers samen.”

Meer weten?

Meer tips over inbraakpreventie vindt u op www.politiekeurmerk.nl/preventietips. Meer informatie over Burgernet is te vinden op www.burgernet.nl. Of download de gratis app in de store van uw smartphone.

Sfeerimpressie bijeenkomst