Het begon met een spontaan ideetje. Nu corona echt op zijn retour lijkt te zijn, leek het enkele bewoners van Bergerode in Brunssum leuk om een gezellige paasbrunch te organiseren in de huiskamer van hun complex. Uiteindelijk zaten op witte donderdag bijna alle buren samen aan tafel. Als vanouds!

Een bewoonster weet het nog goed. “De laatste keer dat het zo gezellig druk was in Bergerode, was met kerstmis 2019. De kerst voordat in 2020 corona uitbrak. Daarna werd het ook in ons gebouw, net zoals in de rest van het land, de wereld zelfs, stil. Natuurlijk kwamen buren elkaar tegen bij de lift, in de wandelgangen of bij de entree. En we hebben elkaar onderling ook waar dat kon geholpen. Maar een gezellige bijeenkomst, die is er in de tussentijd niet geweest. Zo te zien hebben veel buren dat gemist.”

Koffieuurtje

Met het afzwakken van de coronamaatregelen, is de organisatie van gemeenschappelijke activiteiten in onze complexen inderdaad weer voorzichtig opgepakt”, vertellen Dennis Crutsen en Shirley Rozema van Weller. “In Bergerode zijn we begonnen met twee koffieuurtjes in de week. Bij dat kopje koffie merk je hoe gelukkig mensen zijn dat ze weer kunnen samenkomen. Van drempelvrees is geen sprake. Bij het koffiedrinken ontstond ook het idee om iets met Pasen te doen. Het balletje ging rollen en in een oogwenk hadden we meer dan 30 aanmeldingen. Supergezellig.”

Nog meer nieuwe ideeën

Het leukste is dat terwijl iedereen van een paaseitje en broodje geniet, meteen nieuwe ideeën opborrelen om meer samen te doen. Het kienspel mag uit de kast. Er wordt geopperd om een huisbibliotheek te openen, want de een heeft tijdschriften te leen, de ander boeken. Ook wordt er gesproken om in de zomer - als vanouds -  een barbecue te organiseren. “Voor corona hebben we het zo gezellig gehad hier in huis. Het zou zo fijn zijn als die sfeer weer terugkomt. Zeker nu er nieuwe buren bij zijn gekomen. Tijdens zo’n bijeenkomst heb je tenminste tijd om echt kennis met elkaar te maken”, vertelt een bewoonster.

Opfrissen

"Weller heeft ook plannen”, vertelt Dennis: “De gemeenschappelijke ruimte van Bergerode heeft altijd een buurtfunctie gehad. Die functie willen we herstellen, maar daarvoor heeft de ontmoetingsruimte een kleine opfrisbeurt nodig. Samen met de bewoners gaan we bekijken wat er nodig is om van Bergerode weer een mooie plek te maken om elkaar te treffen.”