In veel wijken en dorpen leven prachtige plannen voor een mooiere omgeving, maar vaak stranden de plannen op gebrek aan geld. Onze Buurt is een prijzenactie van de woningbouwcorporaties van Limburg (gesteund door Oranje Fonds en Provincie Limburg). Doel is om die goede buurtprojecten wel van de grond te krijgen. Onze Buurt helpt door materiaal, professionele ondersteuning of huur te betalen.


Het kan gaan om een nieuw project, maar ook om een bestaand project dat geld nodig heeft om een volgende stap te zetten. Onze Buurt weet namelijk dat volhouden vaak lastiger is dan starten.

Winnaar 2020: Corona-proof Zomer Doe Boek

Vorig jaar ging de hoofdprijs naar de Blerickse organisaties die samen het Corona-proof Zomer Doe Boek voor de jeugd maakten. De samenwerking in Blerick werd uit nood geboren, toen door de Corona pandemie het Kindervakantiewerk niet kon doorgaan. Jeugd- en sportclubs, buurtplatform en welzijnsorganisaties kregen het in een paar weken voor elkaar, om een Doe Boek te maken voor activiteiten in kleine groepjes. Het project staat volgens de jury van Onze Buurt model voor samenwerking, versterking van het buurtgevoel en inventiviteit. Ook 5 andere projecten kregen geldprijzen.

Jaarlijkse prijzenpot van €60.000,-

Elk jaar zit er €60.000,- in de prijzenpot. Daarmee wil Onze Buurt stimuleren dat mensen en organisaties zelf aan de slag gaan om hun omgeving fraaier, gezelliger, “warmer” te maken. Buurtbewoners steken de handen uit de mouwen en Onze Buurt helpt door materiaal, professionele ondersteuning of huur te betalen.

Onze Buurt Zetje

Buiten het prijzengeld om, werden nog eens 8 projecten benaderd voor een “Onze Buurt Zetje”. Het Zetje helpt organisaties om een projectplan te schrijven, vrijwilligers te motiveren, een administratie op te zetten, vergunningen te regelen of iets anders praktisch.

Meedoen?

De details over deelname staan op de site: www.onzebuurt.eu. Inschrijven voor Onze Buurt 2021 kan tot 10 september. In september worden de 6 finalisten bekend gemaakt en eind november worden de prijzen uitgereikt.

Onze buurt.png