Verduurzamen Generaalsbuurt Heerlen

In Heerlen zijn we in augustus 2020 gestart met het verduurzamen van de 172 woningen in de Generaalsbuurt. Bij dit grote renovatieproject werden de woningen aan de Hodgesstraat, Herlongstraat, Pattonstraat, Keerweg, Caumerboord en de September 1944 van energielabel D getild naar een gemiddeld energielabel A. Dat betekent naast een stijging van het wooncomfort voor de bewoners een aanzienlijke daling van de energierekening.

Het project

De Generaalsbuurt is in 1963 gebouwd; de tijd van de snelle groei van Heerlen. In de jaren 80 zijn de woningen voor het eerst gerenoveerd en ook geïsoleerd. De toegepaste isolatie is voor huidige normen echter onvoldoende en lijkt bij een aantal woningen gezakt te zijn en veroorzaakt daardoor vochtproblemen. De bestaande gevelisolatie wordt nu dan ook verwijderd en de spouwen worden opnieuw geïsoleerd en voorzien van een dik pak isolatie. De kozijnen worden vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas en de voor- en achterdeuren worden vernieuwd met geïsoleerde houten deuren. Ook worden de woningen voorzien van een mechanische ventilatie. Dit is een essentieel onderdeel van een verduurzaming van woningen; goede ventilatie zorgt immers voor een gezond binnenklimaat.
Tenslotte zullen in 2022 alle woningen worden voorzien van 8 stuks zonnepanelen. Deze zorgen voor een behoorlijke vermindering van het elektraverbruik. 

generaalsbuurt.png

De locatie

De Generaalsbuurt ligt aan de rand van de Heerlerbaan. Dichtbij winkels, speelvoorzieningen voor kinderen en vooral ook dichtbij mooi groen. Het Caumerbrongebied met zijn wandel- en sportvoorzieningen ligt op een steenworp afstand.


Voor wie

De woningen in de Generaalsbuurt zijn voorzien van drie slaapkamers en een ruime zolder. Het is een geliefde buurt voor gezinnen.

Partners

De verduurzamingsplannen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de Bewonerscommissie waarin een 5-tal huurders zitting hebben, de HBV Oud Heerlerbaan / Beloofde Land en de gemeente Heerlen. 
De uitvoering van de renovatie is in handen van aannemersbedrijf Wierts uit Landgraaf. Deze aannemer heeft veel ervaring met het verduurzamen van eengezinswoningen.

Planning

Het project duurt ongeveer 1,5 jaar en is in mei 2022 afgerond.

Projectleider

Voor meer informatie over het verduurzamen van de Generaalsbuurt kunt u contact opnemen met Monique Maes: (045) 404 86 00 of MoniqueMaes@wellernet.nl.