Verduurzamen Generaalsbuurt Heerlen

In Heerlen is vanaf augustus 2020 anderhalf jaar gewerkt aan het verduurzamen van de 172 woningen in de Generaalsbuurt. Bij dit grote renovatieproject werden de woningen aan de Hodgesstraat, Herlongstraat, Pattonstraat, Keerweg, Caumerboord en de September 1944 van energielabel D getild naar een gemiddeld energielabel A. Dat betekent naast een stijging van het wooncomfort voor de bewoners een aanzienlijke daling van de energierekening.

Het project

De Generaalsbuurt is in 1963 gebouwd; de tijd van de snelle groei van Heerlen. In de jaren 80 zijn de woningen voor het eerst gerenoveerd en ook geïsoleerd. De toegepaste isolatie was voor huidige normen echter onvoldoende en leek bij een aantal woningen gezakt te zijn waardoor vochtproblemen ontstonden. De bestaande gevelisolatie is dan ook verwijderd en de spouwen zijn opnieuw geïsoleerd en voorzien van een dik pak isolatie. De kozijnen zijn vervangen door kunststof kozijnen met HR++ glas en de voor- en achterdeuren zijn vernieuwd met geïsoleerde houten deuren. Ook is er een nieuw mechanisch ventilatiesysteem aangebracht. Dit is een essentieel onderdeel van een verduurzaming van woningen; goede ventilatie zorgt immers voor een gezond binnenklimaat.
Tenslotte zullen in 2022 alle woningen worden voorzien van 8 stuks zonnepanelen. Deze zorgen voor een behoorlijke vermindering van het elektraverbruik. 

De locatie

De Generaalsbuurt ligt aan de rand van de Heerlerbaan. Dichtbij winkels, speelvoorzieningen voor kinderen en vooral ook dichtbij mooi groen. Het Caumerbrongebied met zijn wandel- en sportvoorzieningen ligt op een steenworp afstand.


Voor wie

De woningen in de Generaalsbuurt zijn voorzien van drie slaapkamers en een ruime zolder. Het is een geliefde buurt voor gezinnen.

Partners

De verduurzamingsplannen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de Bewonerscommissie waarin een 5-tal huurders zitting hebben, de HBV Oud Heerlerbaan / Beloofde Land en de gemeente Heerlen. 
De uitvoering van de renovatie is gebeurd door aannemersbedrijf Wierts uit Landgraaf. Deze aannemer heeft veel ervaring met het verduurzamen van eengezinswoningen.

Planning

Het project heeft ongeveer 1,5 jaar geduurd en is in mei 2022 afgerond.

Projectleider

Voor meer informatie over het verduurzamen van de Generaalsbuurt kunt u contact opnemen met Monique Maes: (045) 404 86 00 of MoniqueMaes@wellernet.nl.

Brochures