luciushof heerlen

Luciushof en Savelbergklooster

Woonplezier is voor Weller niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de woningen, maar ook van wat de omgeving te bieden heeft. Hoe mooier en hoe meer er te doen is, des te liever willen mensen er wonen. Met dit doel hebben we de Luciushof opgeknapt en beheren we het Savelbergklooster. Als ‘De Twee Gezusters’ doen deze twee kloosters nu dienst als werkplek, woonruimte, ontmoetingsruimte, concertpodium, museum, restaurant en meer.

Luciushof

De Luciushof (1935) bestaat uit een kapel, een binnentuin en een klooster met lange gangen waarin de Karmelietessen vroeger hun dagelijkse rondgang maakten. Weller heeft het complex met behoud van zijn karakteristieke elementen gerenoveerd en omgetoverd in een unieke, historische werkomgeving in de stad.

luciushof heerlen
savelbergklooster heerlen

Luciushof Heerlen

Savelbergklooster Heerlen

Savelbergklooster

Het Savelbergklooster voert ons terug naar 1867, toen kapelaan Savelberg aan de huidige Gasthuisstraat een ‘gasthuisje’ opende voor verwaarloosde kinderen. In 1872 stichtte hij hier de congregatie ‘De Kleine Zusters van de Heilige Joseph’. Dit complex bevat een museum, kantoorruimtes en twee appartementen. In de kloosterkapel worden regelmatig concerten en evenementen georganiseerd.

De locatie

De Luciushof en het Savelbergklooster liggen vrijwel naast elkaar aan de rand van het centrum van Heerlen. Via de Luciushof is er een loopverbinding vanuit de Putgraaf naar de Plaarstraat en de Morenhoek.

IBA-projecten

IBA stimuleert het behoud van de Luciushof en het Savelbergklooster met 2 projecten in 2017:

  • Het terugbrengen van de kruidentuin van broeder Aloysius in de binnentuin van de Luciushof. Deze broeder maakte van Heerlen in 1891 tot halverwege de 19de eeuw een Kneipp-kuuroord.
  • Het verbinden van de binnentuin van de Luciushof met de Vijf Pleintjes: De Morenhoek, het Schelmenhofje, het Bètaplein, de Bongerd en het Wilhelminaplein. Binnen het urban programma van deze Vijf Pleintjes wordt de Luciushof een ‘plein’ voor rust en bezinning.

Voor wie

Weller verhuurt in de Luciushof en het Savelbergklooster 35 kantoorruimtes variërend van 10 tot 100 m2. In beide complexen zijn vooral bedrijven actief met een sociaal-maatschappelijke, welzijns- of (para)medische functie. Het Savelbergklooster bevat daarnaast nog twee stadswoningen. De horeca- en culturele functies en ook de binnentuinen zijn openbaar.

Partners

Het beheer en de organisatie van activiteiten in de Luciushof en het Savelbergklooster is in handen van ‘De Twee Gezusters’. Contact: (045) 571 11 37 of info@detwee.gezusters.org.

Project

De renovatie van de Luciushof vond plaats in 2013-2014. Het Savelbergklooster was voordat het in 2015 in beheer kwam van Weller al gerenoveerd door De Kleine Zusters.

Projectleider

Voor meer informatie over wonen, werken in de Luciushof en het Savelbergklooster kunt u contact opnemen met Hans van der Broeck via: (045) 404 86 00 of hansvdbroeck@wellernet.nl

Links