Maart is de maand van de twee grootste vrijwilligersacties van ons land, NL DOET (11 en 12 maart) en Nederland Schoon (19 maart). Het Wellerteam Heerlerbaan combineerde beide activiteiten en kwam maandag 14 maart in actie voor een schone wijk. 


Getooid met papierprikkers en vuilniszakken trokken onze collega’s in kleine teams door Heerlerbaan om zwerfafval op te ruimen. Aan het einde van de middag hebben zij samen maar liefst 30 vuilniszakken opgehaald. Te veel! Daar is iedereen het over eens. “Na de laatste storm is veel weggewaaid plastic achtergebleven in de groenvoorzieningen”, vertelt initiatiefnemer Nancy Jehne. Zij is adviseur wijken & buurten bij Weller. “Maar, er ligt ook veel afval dat gewoon op straat gegooid is. Lege chipszakken, plastic flesjes, blikjes, sigarettenpeuken... Héél veel peuken!”

NederlandSchoon_Afbraaktijdenposter algmeen_A2_WT.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe lang blijft zwerfafval liggen?

Het was de poster (hierboven) van de landelijke opschoondag die Nancy triggerde om in actie te komen. “Als wij regelmatig in de wijk samenkomen voor een vergadering met het wijkteam, valt mij telkens weer op hoeveel zwerfvuil er op straat en in het groen ligt. Toen ik zag hoe lang zwerfaval intact blijft in de natuur schrok ik. Dat plastic niet afgebroken wordt, wist ik wel. Maar, dat zelfs een bananenschil één jaar nodig heeft om te vergaan. Dat kauwgom daar 20 jaar over doet en dat sigarettenpeuken nooit vergaan; dat is nieuw voor mij. En dat zal ook nieuw zijn voor veel huurders van ons.”

Het goede voorbeeld

Nancy besloot haar ergernis over zwerfafval en plasticsoep om te zetten in iets positiefs. Zij regelde prikkers, plastic zakken, ringen en hesjes via Rd4 en NL-Schoon en trommelde haar team op. Negen collega’s maakten meteen hun agenda vrij en vanuit Schoon GMS sloten nog eens vijf mensen aan om te helpen. Nancy: “Samen hebben we ervoor gekozen om de noodzaak van het opruimen van zwerfafval onder de aandacht te brengen door zelf het goede voorbeeld te geven. In kleine teams zijn we aan de slag gegaan. Het ene team nam het groen rond het winkelcentrum De Bautsch onder handen, het andere de omgeving van de hoogbouwflats. De twee andere teams doken de woonwijken in. De bewoners reageerden positief. Hopelijk kunnen wij met onze opruimactie voor een verandering zorgen, want één ding staat nu al vast. Volgend jaar doet Weller weer mee met de Opschoondag. Samen met de bewoners en liefst ook samen met de school.”