Tijdens graafwerkzaamheden in het wijkvernieuwingsgebied de Oude Egge in Brunssum werd dinsdag 7 april een bijzondere vondst gedaan. De machinist van de graafmachine stuitte op een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog.
Voorstraat 10.jpg
Voorstraat 10 in vroeger tijden.
Betreden schuilkelder.jpg
Bert van Ogtrop betrad als eerste de schuilkelder.

Ondergrondse schuilplek

Volgens oud bewoner John Hendriks werd de schuilkelder in de oorlog vaak gebruikt als er onraad dreigde. De ondergrondse schuilplek bestond uit een ingegraven grote rioolbuis die via een gemetseld voorportaal met een houten trap bereikbaar was. Op maaiveld niveau was het geheel afgesloten met een deur. In de schuilkelder was plaats voor 6 - 8 volwassenen.

Graafwerkzaamheden.jpg
Ontdekking tijdens werkzaamheden.
Voorstraat 10 achterom.jpg
De ingang van de schuilkelder in vroeger tijden.
Schuilkelder.png
De ingang van de schuilkelder.

Bewaren van de vondst

We zijn aan het uitzoeken hoe we de schuilkelder kunnen bewaren en toegankelijk maken voor publiek", zegt Bert van Ogtrop, procesmanager wijkverniewing Oude Egge voor Weller. Dat kan nog een zware kluif worden, want op de plek waar de schuilkelder ligt, vindt een renovatie plaats. Er komen rondom die plek nieuwe huizen.

Ook directeur van Weller Jack Gorgels hoopt de vondst te kunnen bewaren. "We weten dat er hier tijdens de Tweede Wereldoorlog veel onderduikers zaten en deze schuilkelder geeft dat beeld goed weer."