reifkoekenmiddag brunssum

‘Deze dag voelt als een vakantiedag’

Het is niet te missen voor de bewoners van Het Bunderken in Brunssum-Noord. Naast de entree staat een lange tafel opgesteld. Aan het hoofdeinde staat de grote pan met hete olie, waarin verse reibekuchen worden gebakken. “Iedereen vindt het lekker, maar vanwege de geur bakt niemand reibekuchen in huis. Daarom doen wij het voor onze buren, lekker buiten”, lacht Tini de Roo.

Tini is een van de actieve leden van het bewonerscomité van de hoogbouwflat aan de Albert Schweitzerstraat. Samen met Truus Truijen en enkele andere vrijwilligers is zij al sinds half 9 in touw om de gezellige burenmiddag voor te bereiden. 25 kilo aardappelen, 10 kilo uien, 30 eieren en heel veel (voor)pret zijn de belangrijkste ingrediënten van de dag. Laten we de zon niet vergeten, want het weer zit mee; iedereen kan buiten plaatsnemen aan de tafel.

reifkoekenmiddag brunssum
reifkoekenmiddag brunssum


In 2001 organiseerde het bewonerscomité voor het eerst een koffieuurtje in de gemeenschappelijke ruimte van de flat. “Het idee was bewoners bij een kopje koffie met elkaar in contact te brengen”, vertellen de dames. Intussen is dit wekelijkse uurtje uitgebreid tot een gevarieerd jaarprogramma met elke zes weken een grote activiteit en twee keer per week koffie en thee. En de gemeenschappelijke ruimte is omgedoopt in het Praethuys. “Want, er wordt wat afgekletst”, lacht Truus. “Het bakken van de reibekuchen staat in het voor- en in het najaar op het programma. Natuurlijk is het een hele klus. Maar we doen het graag. Hopelijk verwent iemand anders ons als wij zelf 80 jaar of ouder zijn.”

Nog nooit zo fijn gehad

Genoten wordt er volop. Mia en Frans de Kock wonen pas anderhalf jaar in Het Bunderken. Zij zijn bijna elke zondag en donderdag van de partij in Het Praethuys. “Wij treffen daar een leuke club waarin heel wat wordt gelachen. Heerlijk toch? Maar al die gezelligheid komt niet uit de lucht vallen. Petje af voor het harde werk van de vrijwilligers. Zij maken dit voor ons mogelijk.” Henk van der Lenden is het hier helemaal mee eens. “Wij wonen hier zes jaar maar hebben het nergens anders zo fijn getroffen als in Het Bunderken. We hadden hier jaren eerder naartoe moeten verhuizen. Dat het hier zo fijn is, ligt aan de flat zelf maar ook aan het feit dat er zoveel georganiseerd wordt.”

reifkoekenmiddag brunssum


Humor

Nel en Hub Giebels wonen bijna 3 jaar in Het Bunderken. “Wij genieten en als het nodig is steken we de handen uit de mouwen. Mensen vragen ons wel eens waar het aan ligt dat het in onze flat zo gezellig is. Ik denk dat het een goede mix is van een heel actief bestuur, genoeg vrijwilligers en fijne buren. Iedereen heeft zijn verhaal. Er is humor. En we letten op elkaar. Als we iemand die normaal altijd naar het Praethuys komt ineens missen, dan gaan we kijken of er iets aan de hand is. Dat geeft ons in ieder geval een prettig en veilig gevoel.” Ria van Tricht geniet intussen van het zonnetje en een glaasje rode wijn. “Het voelt vandaag als een vakantiedag.” En gelijk heeft ze. De vrijwilligers van Het Bunderken bakken nog even door. De organisatie kijkt echter alweer vooruit, naar het zomerfeest dat eind juli georganiseerd moet worden.

Sfeerimpressie