ik groen het heerlerheide 2019
Zaterdag 18 mei ging in Vrieheide de schop de grond in voor de eerste editie van het Heerlense tuinfestival ‘Ikgroenhet’. Ook Weller deed mee met dit nieuwe initiatief dat de gemeente Heerlen, provincie Limburg en IBA op touw hebben gezet om samen met de bewoners de schouders onder een duurzamere en groenere stad te zetten.

Groen verbindt: fysiek, sociaal en mentaal. Dat is het uitgangspunt van het nieuwe tuinfestival ‘Ikgroenhet’. ‘Samen’ is het sleutelwoord. Samen werken de buurtbewoners aan een mooiere en groenere wijk. Samen zetten zij ook hun schouders onder een duurzame wijk, waarin stenen plaatsmaken voor groen, zodat het regenwater beter de grond in kan sijpelen. Dat zorgt ervoor dat de bodem minder droog wordt en verlaagt de kans op wateroverlast bij zware regenval.

ik groen het heerlerheide 2019
ik groen het heerlerheide 2019


Een leuke dag

Ook huurders van Weller staken voor ‘Ikgroenhet’ de handen uit de mouwen. Reden voor Weller om op de plantdag 18 mei met een team van vijf man richting Vrieheide te trekken om hen een handje te helpen. Want eerlijk is eerlijk: het aanleggen van een nieuwe voortuin is en blijft een hele klus. Een huurster van de Rozestraat had zich als een van de eerste bewoners aangemeld: “Ik heb een grote boom in mijn voortuin staan en wist niet goed wat ik daarbij kon planten”, vertelt zij. “Op advies van de tuinarchitect van het project hebben we bodembedekkers en geraniums geplant. Ook de groenstrook vóór de tuin is erbij getrokken. De tuin ziet er nu echt heel mooi uit. Rond 12.00 uur was bij mij de klus geklaard. Omdat ik de hele dag vrij had gepakt voor het project, heb ik daarna nog meegeholpen op het Unescoplein. Het was absoluut een leuke dag.”

Verse koek en fris

Elly Marcz, ook van de Rozestraat, is erg blij met de hulp die vanuit de hele buurt kwam aanwaaien “Ik wilde al langer iets doen met mijn voortuin maar kan het zelf niet meer”, vertelt zij. “De belangrijkste reden om mee te doen is de groenvoorziening. Bij zware regen kan het water door al die betegelde voortuinen haast niet meer weg. Nu kan het de grond in. We hebben een beukenhaag en bodembedekkers geplant. Het ziet er hartstikke mooi uit. Daarbij was het supergezellig met al die mensen over de vloer. Als dank heb ik verse koeken en fris uitgedeeld. Zo kon ook ik een steentje bijdragen.”

ik


Samen

Weller steunt de gedachte achter ‘Ikgroenhet’ voor de volle honderd procent. Harry Caris en Jacqueline Moorer hebben flink meegewerkt: “Het voorwerk had de organisatie van ‘Ikgroenhet’ al gedaan. Alle deelnemende tuinen waren hierdoor leeg en ook al voorzien van nieuwe tuingrond. Hierdoor kon op de plantdag daadwerkelijk heel veel nieuw groen de grond in. Het resultaat mag er zijn, dankzij al die buren die vaak niet alleen hun eigen tuin maar ook die van de buren onder handen namen. Samen dragen we zo een steentje bij aan een mooiere wijk, een beter milieu én een gezelligere wijk. En dat is precies de bedoeling van dit project: groen verbindt!”

Sfeerimpressie