<Afbeelding (ID 127) bestaat niet>

Heerlen is weer een bijzondere mural rijker. Niet in het centrum van de stad, maar op de hoek van de Anjelierstraat en de Rozestraat in Vrieheide. Donderdag 1 december is de flathoge schildering van de Oekraïense kunstenaar Aleksei Burdusov (AEC) onthuld door wethouder Barry Braeken. Kinderen van basisschool De Schakel aan de overkant van de straat waren erbij. Vinnie van groep 5 bedacht ook de naam van de mural,‘De Heemelkraker’.

graffiti heerlerheide

Het kunstwerk De Heemelkraker

Vinnie bij Mural De Heemelkraker

Vinnie (groep 5) de bedenker van de naam

Wethouder Barry Braeken

Wethouder Barry Braeken onthult de graffiti

kunstenaar Aleksei Burdusov

Kunstenaar Aleksei Burdusov bedankt de aanwezigen.

kinderen basisschool De Schakel

Kinderen van basisschool De Schakel

Vierde mural

‘De Heemelkraker’ is aangebracht op de kopgevel van een flat van Weller. Stichting Wijkbeheer Vrieheide, de Provincie Limburg, gemeente Heerlen en Heerlen Murals sponsorden het initiatief. Voor Weller is het de vierde mural die op een van de flats of gebouwen is aangebracht. Eerder maakte de Duitse kunstenaar Hendrik Beikirch twee mega grote murals op de zijgevel van hoogbouwflats in Heerlerbaan en Brunssum-Noord. Afgelopen zomer vervaardigde de Braziliaans kunstenaar Nunca een kleurrijke schildering op de gevel van het eigen kantoor tegenover het station van Heerlen.

Bekijk de video

In de videoclip van Skyvision Heerlen is te zien hoe de mural gemaakt werd.

Renovatie

Bijzonder is dat de flat in Vrieheide waarop de mural is aangebracht, lange tijd op de slooplijst stond. “Eenzelfde flat ernaast is zelfs al gesloopt; op die plek bevindt zich nu een groen parkje met een hondenuitlaatplaats”, licht Harry van Dijck toe. Hij is manager vastgoedontwikkeling bij Weller. “Vanwege het feit dat de woningen nog steeds erg geliefd en ook betaalbaar zijn voor veel huurders, hebben we besloten om de flat nog minstens tien jaar te behouden en te renoveren. Als eerste is nu de gevel van het noodtrappenhuis opgeknapt; hier is de mural aangebracht. Daarna krijgen de galerij- en balkonvloeren en de buitenkozijnen frisse kleuren en nieuw schilderwerk. En ook de hoofdentree krijgt een mooie opknapbeurt.”