honingbomen Maanplein Maankwartier Heerlen

Een prijs om trots op te zijn: het Maanplein werd op 28 september door de vakjury van de VHG Vakgroep Boomspecialisten uitgeroepen tot Boomproject 2017. Een groot compliment!Met de prijs wil de VHG het 'groene vak' promoten. De jury ziet het Maanplein als een inspiratie voor groenbeheerders en boomspecialisten om bomengroen te zien als een waardevol deel van een groter geheel. Ze vindt dat de vijf grote honingbomen bijdragen aan een fijne en veilige beleving van de openbare ruimte in Heerlen.

oorkondes boomproject 2017

Prachtproject

Wethouder Barry Braeken reageerde enthousiast op het winnen van de prijs: “Maankwartier speelt een belangrijke rol in het versterken van de kracht van de regio Parkstad. De volgroeide bomen op het Maanplein dragen bij aan de uitstraling en de pracht van het project waar kwaliteit een belangrijke rol speelt.”

Uitdaging

Maankwartier is weliswaar een nieuwbouwproject, maar het lijkt of het er al jaren ligt. In die omgeving passen bomen van formaat. Daarom werd gekozen voor vijf transparante honingbomen van zo’n twaalf meter hoog en een gewicht tussen de vier en zes ton. Het was een hele klus om de bomen te verplaatsen van de boomkwekerij naar het Maanplein. Maar dat was niet eens de grootste uitdaging. Het Maanplein is een plein van 1.300 m2 met hoge bebouwing eromheen én het dak van de onderliggende winkels parkeergarage. Daarbij komt ook nog de extreme warmte die 's zomers in een stad blijft hangen en een onnatuurlijk waterhuishouding.

oorkondes boomproject 2017

Terpen

De oplossing is gevonden in verhogingen in de vorm van terpen met daaronder een ingenieus watermanagementsysteem dat bestaat uit kunststof units. Deze kunnen zelfs in langere droge periodes de bomen van water voorzien. Voor het bewateren van de bomen wordt regenwater gebruikt. Op het Maanplein zijn vijf kolken geïnstalleerd. Bij iedere regenbui loopt het water naar de kolken en vullen de componenten van de bomen zich met water. De terpen zuigen een groot gedeelte van het water op en zorgen ervoor dat het beschikbaar is voor de bomen. De Nationale Bomenbank – die de bomen heeft geplaatst – verzorgt de bomen.

Maankwartier

Maankwartier is een stedelijke ontwikkeling en bestaat uit drie delen: Zuid, Noord en een Plaat over het spoor. Het is meer dan een station: het is een plek waar mensen wonen, werken en kunnen genieten. Het is één groot kunstwerk met een bijzondere architectuur die teruggrijpt naar het mijnverleden en het Romeins verleden. Michel Huisman: “De bomen zijn sfeerbepalend voor het Maanplein. De combinatie van prachtig groen in een bebouwde omgeving; zo heb ik me Maankwartier helemaal voorgesteld.”

honingbomen Maanplein Maankwartier Heerlen