maanplein maankwartier noord
Jack Gorgels, directeur-bestuurder Weller
Jack Gorgels, directeur-bestuurder Weller

In de binnenstad van Heerlen gaat de komende jaren veel zichtbaar en voelbaar veranderen. Een van de meest opvallende veranderingen is dat er meer mensen in de binnenstad gaan wonen. In Maankwartier bijvoorbeeld. Maar hier blijft het niet bij. Wellerbestuurder Jack Gorgels neemt alvast een voorproefje op de toekomst, waarin ook verouderde kantoren en winkelruimtes plaatsmaken voor eigentijds wonen in hartje Heerlen.

Maankwartier Noord is nu opgeleverd. Ben je tevreden?

“Jazeker, het is erg mooi geworden, al is het nog niet klaar. UWV, de gemeente Heerlen, Action en Jumbo zijn in gebruik. Maar de winkelpanden op het Maanplein staan nog leeg. De ondernemers die zich hier willen vestigen wachten met de opening van hun zaak totdat het plein 100% klaar is; er moet nog aan de gele toplaag gewerkt worden en de bomen moeten nog geplant. Daarbij vinden wij het verstandig om te wachten met het openen van de kleinere detailhandel totdat de doorgang over het spoor beschikbaar is. Dan komen per dag duizenden potentiële klanten meer langs.”


Zijn de panden wel allemaal verhuurd?

“Zo goed als. Enkele ondernemers uit China hebben zich teruggetrokken. Voor deze panden zijn we met nieuwe gegadigden in gesprek. Deze gesprekken hebben deels al tot nieuwe contracten geleid.”


En het wonen in Maankwartier. Bevalt dat goed?

“We krijgen een hoop enthousiaste reacties van bewoners. Inmiddels zijn alle sociale huurwoningen in Noord verhuurd en bewoond. Van de 30 koopwoningen is 75% al verkocht. Maar, dit positieve verloop was ook te verwachten. Het zijn gewoon bijzondere woningen in een bijzonder stukje Heerlen.”


Wat staat er nu op het programma voor Maankwartier?

“Alle aandacht gaat uit naar de bouw van de ‘plaat’ over het spoor en in Zuid. Zoals het er nu uitziet kunnen we hier komend voorjaar starten met de bouw van het station met enkele winkels, het Maanhotel, de parkeergarage en nog 3000 m2 kantoorruimte. De invulling van deze onderdelen loopt zoals gepland. Het hotel en de parkeergarage in Zuid worden ontwikkeld door de Duitse ontwikkelaar/ belegger Kindermann Immobilien KG uit Baden-Baden. Zij hebben vorige maand de opdracht voor de bouw verstrekt aan Bouwbedrijf Jongen. Dit loopt dus gewoon. Kindermann heeft alleen nog geen formule aan het hotel verbonden.”

Maankwartier_Heerlen.jpg


Wanneer verhuist Weller?

“Het oorspronkelijke plan is inderdaad dat Weller in de loop van 2018 naar Maankwartier zou verhuizen. Maar er is een tweede optie. Vorig jaar hebben wij uit het faillissement van belegger Lips ons huidige kantoorpand – aan de achterkant van de Royal - gekocht. Dit levert een nieuw perspectief op. Als we een partij vinden die geïnteresseerd is in de kantoorlocatie in Maankwartier, dan blijven wij zitten waar we zitten. Gebeurt dit niet, dan verhuizen wij zoals gepland naar Maankwartier. En dan bouwen wij ons huidige kantoorpand om tot 40 à 45 sociale huurwoningen. Als wij naar Maankwartier verhuizen, laten wij dus geen leegstand achter. Integendeel. Er komen veel meer nieuwe bewoners voor terug.”


Is er dan wel voldoende animo om in het centrum te wonen?

“Dat zie je wel aan de snelheid waarmee de sociale huurwoningen in Maankwartier verhuurd zijn. Hier is veel interesse in. Het plan om meer woningen in de binnenstad te realiseren sluit ook aan op de urban visie die de gemeente samen met IBA en verschillende partners in het centrum, waaronder wij, heeft vastgesteld. Het doel is het aantal kantoren en winkels in de binnenstad te verkleinen, de binnenstad groener te maken en het wonen in hartje Heerlen te bevorderen. Een compacter centrum waar enorm veel te beleven valt. Dat bewijst ook de benoeming van Heerlen als evenementenstad. Wij werken daar graag aan mee. Maar de wens om meer dynamiek in de binnenstad te brengen door er meer mensen te laten wonen, komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Wij zijn hier dan ook al een tijdje mee bezig, onder andere in Maankwartier.”


Waar kunnen we straks dan allemaal wonen in de binnenstad?

“In de afgelopen jaren hebben we woningen gebouwd in de Klompstraat, Gasthuisstraat en Morenhoek. We hebben Luciushof en het Savelsberghklooster – die geëxploiteerd worden door ‘De Twee Gezusters’ – opgeknapt. Maar vooral Maankwartier wordt gezien als een aanjager voor de urban ontwikkeling en het wonen in de binnenstad. Naar de toekomst toe gaan wij hier ongeveer 175 woningen voor verschillende doelgroepen realiseren. Dat hebben we vastgelegd in ons strategisch beleidsplan 2017/2020. Daar horen de woningen in Maankwartier ook bij. De woningen op de locatie van Hotel de la Station tegenover het politiekantoor. We bouwen circa 37 appartementen voor jongeren in het vroegere Sporthuis Diana. En verspreid over de binnenstad gaan we woningen realiseren in leegstaande winkel- en kantoorpanden waar nu helemaal niets meer mee gebeurt: experimenteel, innovatief, creatief, soms een tikje rauw en jong. Zoals dat bij Heerlen past.”