Maankwartier Heerlen
Kent u Lucius de pottenbakker? Hij leefde ruim 2000 jaar geleden in de Romeinse tijd in het huidige Heerlen. We weten dat Lucius een grote en sterke man was. En dat hij een kruik heeft gemaakt voor zijn geliefde, Amaka. De Heerlense kunstenaar Hubert Bour maakte een stadsreus van hem en deze komt u sinds dit voorjaar tegen in het Thermenmuseum in Heerlen.

De eerste stadsreus van Heerlen

Hubert Bour was er bij toen Amaka’s kruik in de buurt van de huidige Luciushof werd opgegraven. De geschiedenis ging voor de ogen van de kunstenaar leven en hij kwam op het idee om Lucius te vereeuwigen als de eerste (en enige) stadsreus van Heerlen. In 2017 overleed Hubert in het atelier achter zijn woning in Eikenderveld. Omgeven door zijn kunst. Zijn vrouw Rietje koestert dat moment, maar na twee jaar is voor haar de tijd aangebroken om het atelier op te ruimen”, vertelt zij. “Alle beelden, schetsen, schilderijen en andere kunstwerken heb ik in mijn handen gehad om ze te archiveren of onder te brengen waar ze volgens mij het beste thuishoren.”

Spoorplein Maankwartier Heerlen

Op eigen benen

Aan Lucius kon Rietje alleen al vanwege zijn omvang van 5,5 meter van kruin tot teen niet ontkomen. Rietje: “Hoezeer ik ook gehecht ben aan het beeld, besloot ik hem te schenken aan het Thermenmuseum. Daar, in het decor van het Romeinse verleden van Heerlen, hoort hij thuis. De schenking vond plaats tijdens het Romeinse weekend in april. Het was een hele happening. Met een knipoog naar de leeftijd van Lucius – hij was 21 – heb ik in mijn afscheidswoordje aangegeven dat de tijd rijp was dat hij het huis ging verlaten en op eigen benen ging staan. Het was een leuk en bijzonder moment.” 

Een mooi drietal met Gigantius en d’n Ingel van Mestreech

Vanuit Eikenderveld heeft Lucius eerst nog een nachtje in Kasteel Hoensbroek gelogeerd. Daar is hij opgebouwd om in vol ornaat deel te kunnen nemen aan de reuzenoptocht van Heerlen. In het eerste weekend van juni liep hij vervolgens ook mee in de reuzenstoet van Maastricht. In deze parade met stadsreuzen uit verschillende landen werd hij vergezeld door de twee Maastrichtse stadsreuzen, Gigantius en d’n Ingel van Mestreech, die ook allebei door Hubert Bour gemaakt zijn. “Het doet mij en mijn dochters goed dat zijn werk nog zo gewaardeerd én ook letterlijk gedragen wordt”, aldus Rietje.

Lucius is te bezichtigen in het Thermenmuseum in Heerlen. Meer informatie over de openingstijden van dit museum vindt u op www.thermenmuseum.nl.

Close-up beeld Lucius.jpg
Rietje Bour.jpg