Op 12 juli 2023 om 12.45 uur was het zover! Wethouder Marco Peters opende toen officieel de moestuintjes gelegen aan de Keekstraat en de Magdalenastraat te Heerlerheide. Dit project is tot stand gekomen door een samenwerking van de basisschool de Ganzerik, Simon Eurlings (de Moestuinman) en Weller.

_V3A0063.jpg

Nieuwe (w)Aarde

Weller werkt volgens het uitvoeringsprogramma van de Nieuwe (w)Aarde. Onder de titel de ‘Nieuwe wAarde’ gaan we in alle Wellerwijken een gezonde, biodiverse en klimaat adaptieve leefomgeving voor mens en dier creëren. Uitgaande van de planvorming, inrichting en het waarborgen van deze openbare ruimtes die bijdraagt aan voedseleducatie, talentontwikkeling, gezonde voeding en duurzaamheid.

Bloei

Tot bloei komen! Dit is waar de basisschool de Ganzerik voor staat. Kinderen krijgen hier de kans om hun kennis, vaardigheden en talenten samen met de leerkrachten optimaal te ontplooien. Bovendien is het streven dat iedereen zich inzet om gezond eten en bewegen voor kinderen gemakkelijk en aantrekkelijk te maken.

Moestuinman

Simon Eurlings (de Moestuinman) is een jonge natuurvriend die zijn baan opzegde om zijn passie te volgen. Hij vindt het namelijk erg belangrijk dat mensen, jong en oud, de natuur weer gaan omarmen en waarderen. Dit doet hij door middel van natuur- en milieueducatie met een knipoog. Alleen samen maken wij een gezonde toekomst voor onze aarde. Daar draagt de Moestuinman graag aan bij!

Simon is dit leertraject gestart met 47 kinderen van groep 5 en 6 om de kinderen te laten ervaren hoe leuk het is om je eigen groenten en fruit te verbouwen en welke planten en dieren goed zijn voor de biodiversiteit. De kinderen leren vanuit de praktijk, ontdekken en ervaren dat het zaaien van een zaadje door hun aandacht, zon en water uitgroeit tot een plant. Het leert de kinderen ergens voor te zorgen. De moestuintjes zijn zo ingericht voor individuele verzorging maar ook de plek waar de vaardigheid van samenwerken wordt gestimuleerd.

Wethouder Marco Peters: ”Hoe leuk is het om je zelf gekweekte aardbeien, tomaten of kruiden te proeven. Heel leuk dat de kinderen zo enthousiast zijn! Voor hen is het een stimulans om gezonder te eten. Om ieder kind deze ervaring mee te geven is elk jaar een nieuwe groep verantwoordelijk voor de moestuin”.

Zo draagt Weller structureel bij aan de toekomst van de kinderen en laten we onze prachtige aarde in haar waarde.