Scholieren Bernadinuscollege Heerlen

Vrijdag 2 maart is de spanning om te snijden in SCHUNCK*-Bibliotheek/FLASH Heerlerbaan. Leerlingen van het Bernardinuscollege presenteren er hun toekomstvisie voor de 100-jarige Heerlerbaan aan het publiek en een jury met vertegenwoordigers van gemeente Heerlen, Zuyd Hogeschool en Weller. Nan-Li, Daylon, Rossi, Christof en Robin gaan er met de eer vandoor met hun plan om ‘aan de poort van Heerlerbaan’ een duurzaam sport- en recreatiepark met halfpipe én zwembad te realiseren.

Winnaars 100 jaar Heerlerbaan

De winnaars van de toekomstvisie voor 100 jaar Heerlerbaan

De verenigingen van Heerlerbaan vieren dit jaar hun 100-jarig bestaan. Tussen alle festiviteiten door staat de wijk in dit jubileumjaar ook stil bij haar bijzondere ontwikkeling: van een landbouwgebied met enkele gehuchten naar een stadsdeel met 10.000 inwoners. Omdat de geschiedenis vandaag niet stopt, hebben Heerlerbaan100 en Weller leerlingen van het Bernardinuscollege uitgenodigd om plannen te maken voor een leefbare en toekomstbestendige wijk. Als echte stedenbouwkundigen zijn de jongeren op onderzoek uitgegaan. Vervolgens ging de fantasie los en hebben zij hun plannen uitgewerkt in maquettes en geavanceerde ontwerpprogramma’s.

Duurzaam

De jury roemt het winnende idee omdat het in meerdere functies voorziet die mensen bij elkaar brengen en voor verbinding zorgen. Het maakt niets uit dat voor de uitvoering enkele supermarkten en de Hiero moeten wijken. Ook Wellershopping. “Dat is juist het leuke van dit onderzoeksproject”, lacht Wellermanager Harry van Dijck. “De jongeren hebben alle ruimte gekregen om vrij te denken en oplossingen aan te dragen voor locaties die zij niet mooi vinden of waar zij verbeteringen zien. Geld, bestemmingsplannen en belangen spelen geen rol. Alles mag en dat levert heel frisse ideeën op, die soms helemaal niet eens zo onrealistisch zijn. Alle plannen voorzien bijvoorbeeld in meer groen in de wijk. En wat ik ook erg waardeer: elk plan is duurzaam. Voor jongeren is het vanzelfsprekend dat er zonnepanelen op daken liggen en dat energie groen is.“

Jurylid harry van Dijck (Weller) aan het woord

Jurylid Harry van Dijck (Weller) aan het woord

Een mooie groene entree

Het winnende vijftal verandert het winkelcentrum aan de Heerlerbaan in een park dat via een tunnel aan weerszijden van de straat met elkaar verbonden is. “Een rommelige, grijze plek maakt plaats voor een mooie, groene entree van Heerlen. In het park is ruimte voor sport en ontspanning voor alle leeftijden”, aldus de ontwerpers die op deze locatie precies op de grens van Landgraaf, Kerkrade en Heerlen ook een toekomst zien voor een zwembad.

Zo zijn er meer mooie plannen. Het groepje van Koen, Mikail, Wouter en Sabri bedenkt een groene long van de Peter Schunckstraat tot aan de St. Jozefkerk. In het hart van deze nieuwe, groene wijk vervangen zij winkelcentrum Giesenbautsch in een futuristisch nieuw woon-/winkelcentrum dat zij ‘Heerlermaan’ noemen. En enkele meiden willen de basisschool verplaatsen en tussen de nieuwe school en de Oranjehof een kas bouwen waar ouderen kunnen tuinieren en kinderen van de basisschool les krijgen van de ouderen. Het meest ingrijpende plan is van drie jongens, die - renovatie of niet - alle hoogbouwflats slopen, om plaats te maken voor veel groen en twee nieuwe architectonische hoogstandjes met parken op de daken en winkels, werkgelegenheid en ontmoetingsruimtes op de begane grond. Zij noemen het “een plek om trots op te zijn, zodat ook straks mensen graag op Heerlerbaan wonen.”

Chocolade sleutel

In totaal hebben 150 leerlingen deelgenomen aan het onderzoeksproject. Van de 40 presentaties zijn er uiteindelijk zes uitgekozen om beoordeeld te worden door de jury. Deze leerlingen hebben van Weller een -chocolade- sleutel tot de toekomst ontvangen, omdat niet alleen het plan van de winnaars maar al deze plannen voor Heerlerbaan prijswaardig waren.

Chocolade sleutel

Architectuurweek in oktober

In oktober is er opnieuw aandacht voor de stedenbouwkundige ontwikkeling van Heerlerbaan. Tijdens de architectuurweek wordt het boekje ‘Architectuurwandeling Heerlerbaan’ gepresenteerd en zijn er ook architectuurwandelingen door de wijk. 


Sfeerimpressie