In de Bexdelle in Brunssum-Noord hebben we begin 2023 de renovatie van drie flats uit 1975 afgerond. Zestig appartementen werden bij dit project aan de buitenkant opgeknapt. Tegelijk hebben we de energieprestatie verbeterd. De gevels en daken zijn geïsoleerd. De kozijnen werden vervangen. Het water wordt nu verwarmd met warmtepompen. De verlichting in de algemene ruimtes is vervangen door ledlampen en alle woningen hebben een nieuwe intercom gekregen. Nu het project klaar is, kunnen de bewoners genieten van een goed geïsoleerde woning met een moderne uitstraling.

Stefanie Offermans (41) heeft de renovatie achter de rug. “Er moeten nog wat puntjes worden afgewerkt”, roept zij
als zij de deur opent. “Maar de grote klus zit erop. Ik ben tevreden en geniet nu nog meer van de ruimte in mijn flat en van het mooie, groene uitzicht. Kijk maar”, wijst zij. “Wie niet beter weet, denkt dat ik in een buitengebied woon. Mijn huis baadt in het groen maar ligt wel dichtbij de stad. Het beste van twee werelden.”

De woning van Stefanie ademt een en al gezelligheid. In een oase van planten zijn overal knuffels te zien. Op de kast staat een mooi verlicht aquarium en in een grote kooi fladderen en zingen twee vrolijke parkieten. Stefanie wacht de eerste vraag niet af en vertelt meteen enthousiast dat zij haar leven lang al huisdieren heeft en knuffels verzamelt. “Je zou het misschien niet zeggen maar toen ik vier jaar geleden naar de Bexdelle verhuisde, heb ik al veel knuffels weggedaan”, lacht zij. “De verzameling die is overgebleven hoort bij mij. Ik werk als conciërge op een basisschool in Heerlerbaan. Het werk met kinderen doe ik met enorm veel plezier, maar ik koester ook het kind in mijzelf. De beestenboel maakt het supergezellig en na een drukke werkdag leuk thuiskomen. Ze geven mijn leven – noem het gerust – een gouden randje.”

Onderzeeboot

“De renovatie heeft natuurlijk impact gehad. Dat kan ook niet anders, een voor een zijn de flats ingepakt en opgeknapt”, vervolgt Stefanie. Als lid van de bewonerscommissie heeft zij ook reacties van buren gepolst. “De flat waarin ik woon is midden in de zomer opgeknapt. Met al die steigers en het plastic eromheen voelde het even alsof ik in een onderzeeboot woonde, haha. Maar ja, het hoort erbij en wij zijn goed op de hoogte gehouden van het bouwschema en van de overlast waar we rekening mee moesten houden. Al met al is de renovatie soepel en goed verlopen en is er heel netjes gewerkt.”

Nooit meer weg

“Ik vind de flats van buitenaf gezien absoluut mooier geworden. Er is goed naar ons geluisterd. Op verzoek van de bewoners hebben wij bijvoorbeeld balkonbekleding van melkglas. Dat vinden de meeste mensen prettiger. In huis is
het effect van de verduurzaming meteen merkbaar. Toen het afgelopen zomer buiten zo warm was, bleef het binnen koel. En nu het buiten kouder is, merk je dat de verwarming minder vaak aan hoeft. Soms zet ik hem even aan om de kou te breken. Maar, dat is veel minder vaak dan vroeger. Voor de renovatie kon ik bovendien het verkeer op de Buitenring goed horen, ook dat is nu aanzienlijk minder.”

“Ik ben pas twee keer in mijn leven verhuisd. Van mijn ouderlijk huis naar een studio aan de Europalaan en daarna naar de Bexdelle. Je weet nooit wat er gebeurt in het leven”, besluit Stefanie, “maar als het aan mij ligt woon ik hier over 40 jaar nog altijd.”