heerlerbaan 100 jaar 2018-100.jpg

Wat een feest is het, vrijdag 31 augustus in Heerlerbaan. Mensen uit de hele wijk en van verder zijn uitgelopen om de parade voor de opening van de ‘Gallery XXL Heerlen’ mee te maken. Met het vrolijke ballonmonster ‘Godzilla’ van Cultura Nova voorop. Heerlerbaan dat dit jaar haar 100-jarige bestaan viert, ademt ‘Duende’ – Spaans voor passie en vuur. Van de bron van de Caumerbeek tot aan de gerenoveerde Wellerflats waar een unieke internationale culturele hotspot tot stand komt.Verschillende initiatieven rond de viering van 100 jaar Heerlerbaan komen 31 augustus samen in één groot wijkfeest. Het eerste hoogtepunt is de feestelijke optocht ‘Duende’ waaraan vele vrijwilligers uit de wijk hebben meegewerkt onder begeleiding van de kunstenaars van ACCU, Jos Zandvliet en Septimia Kuhlmann. De betrokkenheid overtreft volgens Pé Diederen, voorzitter van Heerlerbaan100, alle verwachtingen. “Oud en jong, theatermakers, kunstenaars, muzikanten en de harmonie, het Sevagram Care en Culture koor, de mannen van Los Papas, bewoners van de Horicherhof: samen zetten zij een vrolijke theatrale parade neer, waarin zij het water van de Caumerbron - waar de Romeinse oorsprong van Heerlen ligt - op symbolische wijze naar de toekomst brengen. De hele wijk bruist.”

optocht heerlerbaan 2018
optocht heerlerbaan 2018

Internationaal topproject

De toekomst wordt gevierd bij de gerenoveerde Wellerflats aan de Peter Schunckstraat waar twee nieuwe XXL murals worden onthuld. De spraakmakende kunstwerken van Hyuro (ARG) en Isaac Tin Wei Lin (USA) markeren de naderende afronding van de grootschalige renovatie, waarbij Weller 492 woningen toekomstproof maakt. Tegelijk vormen ze de start van de XXL Gallery Heerlen die op initiatief van Stichting Street Art op de kopgevels van de hoogbouwflats wordt gecreëerd. De stichting heeft de Britse topcurator Rafael Schacter ingeschakeld om van deze XXL openluchtgalerie een internationaal aansprekende culturele hotspot te maken. “Door alleen met de beste kunstenaars te werken, heeft Heerlen zich op de kaart gezet als mural-hoofdstad van Nederland. Dat hoge niveau willen we vasthouden”, legt Volmar Delheij van Stichting Street Art uit. “Weller wil gelukkig meewerken om kunstwerken te creëren die een enorme meerwaarde opleveren voor de hele omgeving: voor de buurt, voor de stad, de regio en misschien wel verder. Het resultaat tot nu toe is top. Zeker als ik hoor hoe de mensen reageren. Dat heb ik nog nergens anders zo meegemaakt.”

Weller

Inclusief de ‘Havenarbeider’ van Hendrik Beikirch uit 2014 telt de Gallery XXL Heerlen nu drie flathoge murals van elk zo’n 470 vierkante meter. Daar komen er nog zes bij. Jack Gorgels van Weller komt geregeld kijken. “Ik vind het een fantastisch project. Bij de renovatie hebben we de felle kleuren die de flats sinds de jaren 80 hadden, vervangen door een rustige, haast serene uitstraling. De murals geven de flats een eigen identiteit. Je woont nu bij de Havenarbeider of de Argentijnse dame. De bewoners reageren enthousiast. Niet iedereen vind het mooi. Dat hoeft ook niet, want over kunst kun je twisten. Maar, iedereen waardeert en begrijpt het. Dat vind ik belangrijk.

graffiti heerlerbaan


XXL Renovatieklus

Het bouwteam van SmeetsBouw werkt momenteel toe naar de laatste fase van de renovatie. Begin  2019 zijn vier flats van de eerste tot en met de twaalfde verdieping voorzien van levensloopbestendige en energievriendelijke woningen. Elke woning stijgt twee, soms zelfs drie stappen op het energielabel. “Als je praat over een succesvol renovatieproject, dan is dit een mooi voorbeeld”, vindt directeur Frank Dijkhuis. “Dankzij de goede voorbereiding is de renovatie heel voortvarend en soepel verlopen. De betrokkenheid bij de bewoners is enorm. Haast dagelijks staat er iets lekkers voor ons klaar bij de bouwkeet; koekjes, cake, wafels, zelfs oliebollen in de winter. Heerlijk. De murals maken het project compleet en onderstrepen de ‘gemüdliche’ sfeer. Ongelofelijk knap vind ik het hoe de kunstenaars op zo’n groot vlak en op zo’n grote hoogte zo nauwkeurig kunnen werken. Over dit project zal bij Smeets dan ook nog lang worden gesproken. Maar, het belangrijkste, de bewoners en Weller kunnen lange tijd goed vooruit.”

Nieuwe energie

De goede sfeer voert ons terug naar Duende. Dit buurtproject geeft passie en vuur aan de 100 jaar jonge Heerlerbaan: vanaf de eerste voorbereidingen, de optocht, het gezamenlijke etentje dat de HBV Hoogbouw, Heerlerbaan100 en Weller voor de bewoners hebben georganiseerd tot aan de gezellige afterparty bij de murals. Frans Souren, voorzitter van de HBV ziet de saamhorigheid in de wijk groeien. De renovatie en de murals spelen hier volgens hem een rol in. “Mensen ontmoeten elkaar, volgen de vorderingen van bouwers en kunstenaars en praten over hun ervaringen. Dat schept een band. Die positieve sfeer zie je terug bij de parade en onthulling van de murals. Deze projecten verbinden, ze zorgen voor nieuwe gedeelde ervaringen en geven de wijk nieuwe energie.” Cultura Nova doet een extra duit in het zakje door ‘Godzilla’ van Plasticiens Volants naar de Heerlerbaan te brengen. Dit vriendelijke ballonmonster zweeft tijdens de parade van mural tot mural en zal met name op de hogere etages van de flats veel bewoners hebben verrast.

Sfeerimpressie feest