Woensdag 25 september presenteren de kinderen van Basisschool De Ganzerik de murals die zij én de streetartkunstenaars Gaia en Dreyaz deze week op het schoolplein hebben gemaakt. Iedereen is welkom om de kunstwerken te bewonderen. De feestelijke bijeenkomst begint om 12.40 uur, ná school natuurlijk!

Het begon allemaal met een artikel in De Limburger over de vier murals, die de Amerikaanse streetartkunstenaar Gaia vorig jaar in Schandelen heeft gemaakt. Dit initiatief van Raenys Martis van Klasse Apart Projects en vooral de samenwerking die de kunstenaar had opgezocht met de bewoners sprak Chantal Pastoor, de directeur van basisschool De Ganzerik, aan. Het toeval wil dat de dochter van Raenys zelf in groep 2 van De Ganzerik zit. Het contact was dus snel gelegd. Raenys bracht kunstenaars, school, de gemeente Heerlen en Weller, die de school in hartje Heerlerheide heeft gebouwd, bij elkaar. Samen bedachten zij een plan om het schoolplein op te fleuren en daar álle 250 schoolkinderen én ook de omwonenden bij te betrekken.

Bloei

Gaia nam de hoge schoolmuur aan de Caeciliastraat onder handen. Hier creëerde hij een metershoge mural van prachtige bloemen, geïnspireerd op de bloem ‘Ganzerik’. Deze symboliseert de visie van de school om kinderen te laten bloeien. Die bloei wordt zichtbaar met de vele mini-murals, die het schoolplein sinds deze week omgeven. De kleintjes van groep 1 en 2 hebben hun handafdruk achtergelaten aan kleurrijke levensbomen. De ‘groten’ vanaf groep 3 hebben allemaal ‘iets’ geschilderd wat hen dierbaar is. Een knuffel, een gedachte, een gevoel, alles mocht.

001.jpeg
002 gaia.jpeg
003 gaia.jpeg

Van proberen kun je leren

Raenys twijfelde in eerste instantie of het wel verantwoord was om de kinderen zelf te laten schilderen. Nota bene zijn eigen dochter van vijf nam alle twijfel weg. “Van proberen kun je leren”, zei zij. Deze wijsheid vat de kern van dit bijzondere project mooi samen. De kinderen leren kijken naar hun omgeving. Ze ontdekken hun creatieve talenten door samen te werken. En ze nodigen de hele buurt uit om te komen kijken naar hun kunstwerk, dat het schoolplein meteen zo veel kleurrijker en levendiger maakt.

Uitnodiging

Iedereen is welkom om te komen kijken!
Wanneer: woensdag 25 september
Hoe laat: 12.40 – 13.15 uur
Waar: schoolplein Basisschool De Ganzerik, Caeciliastraat 19 in Heerlen