Bijna 100 buren en buurtgenoten uit Heerlerheide schoven dinsdag 3 september bij de BIEB in Gen Coel tijdens het ‘Uur van de Buurt’ aan bij de Burendag Buurtbrunch. Onder het genot van een kopje koffie, een broodje en een stukje vlaai genoten zij van presentaties van de heemkundevereniging, de Ouderenbond, Alcander, Sevagram en de wijkagent.

Het idee is even eenvoudig als doeltreffend, vertellen Miriam Jennekes en de bibliotheekmedewerkers van SCHUNCK Bibliotheek Heerlerheide die de buurtbrunch organiseren. “Iedereen mag bij het ‘Uur van de Buurt’ aanschuiven en bij de buurtbrunch mogen mensen zelf ook iets lekkers meenemen, de BIEB zorgt voor koffie, muziek en een interessant programma. Het mes van deze ontmoetingen die wij in al onze vestigingen in Heerlen organiseren, snijdt aan twee kanten. Buren, vrienden, buurtondernemers en maatschappelijke organisaties ontmoeten elkaar tijdens een gezellig koffieuurtje. Ondertussen brengen ze elkaar op de hoogte van de laatste nieuwtjes, van bijzondere verhalen of belangrijke informatie uit of over de wijk. Ook worden er complimenten uitgedeeld en worden actieve vrijwilligers in het zonnetje gezet.”

IMG_5319.JPG
IMG_5313.JPG

Nationale Buren- en Ouderendag

Deze septembereditie van het ‘Uur van de Buurt’ is een opmaat naar de landelijke Burendag op 22 september en de Nationale Ouderendag die in oktober wordt gevierd. Alexandra: “Verschillende organisaties hebben verteld wat er in Heerlerheide voor ouderen georganiseerd wordt. Bewoners kunnen aan de hand van deze informatie gaan rondkijken bij de maatschappelijke partners. Ook kunnen zij een wens doen waarmee ze een oudere willen verwennen. Dat kan variëren van een uurtje voorlezen tot een uitje naar de film of een uurtje vissen. Tijdens het volgende ‘Uur van de Buurt’ in Heerlerheide op 1 oktober wordt bekendgemaakt welke wensen in vervulling gaan.”

IMG_5311.JPG
IMG_5308.JPG
IMG_5314.JPG

Een programma in alle BIEB-vestigingen

SCHUNCK organiseert elke maand een ‘Uur van de Buurt’ in de BIEB-locaties in Hoensbroek, Heerlerheide, Heerlerbaan en in het Glaspaleis. De ontmoetingen maken deel uit van een gevarieerd programma waarmee SCHUNCK ín de wijk op een laagdrempelige manier meewerkt aan het delen van kennis en informatie, taal- en leesbevordering en het leren van digitale vaardigheden. Dit programma is gratis en voor alle leeftijden van 0 tot 100 jaar. Hier volgt een kleine greep:

Leren lezen voor kinderen

  • Alle kersverse ouders krijgen als hun baby 3 maanden een waardebon om in de BIEB het ‘Boekstartkoffertje’ op te halen. Daarin zitten allerlei leuke boekjes die de ouders met hun baby kunnen ontdekken.
  • In alle BIEB-vestigingen wordt wekelijks voorgelezen voor peuters. Deze voorleeshalfuurtjes zijn een gratis uitje voor de kinderen, papa en mama of opa en oma.

Beter leren lezen en schrijven voor volwassenen

  • Elke maand is er in álle BIEB-locaties een Taalcafé. Mensen die beter willen leren lezen en schrijven en ook anderstaligen leren hier op een leuke en ontspannen manier samen de Nederlands taal. 
  • Bij Koken met Letters gebeurt het leren lezen en schrijven aan de hand van gerechten uit de hele wereld.

Het leren van digitale vaardigheden

  • Wie het lastig vindt om met een computer, smartphone of tablet om te gaan, kan op weg geholpen worden in de knoppenwinkel van de BIEB.
  • De cursus Klik&Tik is er voor mensen die wegwijs willen worden op het Internet en op de sociale media.

Weten wat de BIEB in uw buurt organiseert?

Op https://www.bibliotheekheerlen.nl/agenda staan alle activiteiten op een rij. Loop gewoon eens een keer binnen in een van de vestigingen of schuif gezellig met buren, vrienden of andere bekenden aan tijdens de het volgende ‘Uur van de Buurt’:

  • Dinsdag 10 september, 10.30 uur in de BIEB in Hoensbroek
  • Zondag 15 september, 13.30 uur in de BIEB in het Glaspaleis
  • Maandag 16 september, 13.30 uur in de BIEB in Heerlerbaan
  • Dinsdag 1 oktober, 10.30 uur in de BIEB in Heerlerheide