fotoexpositie Voorstraat Brunssum

Tot en met 30 juli is in een van de oude mijnwerkerswoningen aan de Voorstraat in de Oude Egge de expositie #PARKSTADFOTOGRAFEERT te zien. Deze derde editie van dit IBA-project draagt de toepasselijke titel #THUIS. De woning aan de Voorstraat in Brunssum, die vanwege de renovatie tijdelijk leeg staat, was jarenlang thuis voor de familie Coumans. Deze maand is het een pop-up galerie die u gratis kunt bezoeken.

#PARKSTADFOTOGRAFEERT is een project van IBA Parkstad. Met dit fotoproject wil de initiatiefnemer fotograaf Chris Keulen de identiteit van Parkstad in beeld brengen. Hiervoor verzamelt hij via de website www.parkstadfotografeert.nl foto’s van bewoners en bezoekers van Parkstad. Mensen kunnen hun foto hier gewoon uploaden. De beelden vinden vervolgens hun weg naar het publiek via tentoonstellingen en sociale media.

Wenende Madonna

#THUIS is de derde tentoonstelling van #PARKSTADFOTOGRAFEERT. Eerdere exposities vonden plaats op de Markt in Kerkrade en op een van De Vijf Pleintjes - het Betaplein - in Heerlen. Weller stelde voor deze tentoonstelling een leegstaande woning aan de Voorstraat 8 in de Oude Egge ter beschikking. Dit huis, dat in 1995 in het nieuws kwam als ‘thuis’ van de wenende madonna staat leeg vanwege de renovatie van de Oude Egge, die in de loop van volgend jaar van start gaat. Bij dit grootschalige renovatieproject worden álle oude mijnwerkerswoningen gesloopt en vervangen door een lager aantal nieuwbouwwoningen die in dezelfde stijl en architectuur worden teruggebouwd. De originele beeldkwaliteit van De Egge blijft hierdoor overeind.

wenende madonna

Thuis = ?

Als pop-up galerie heeft het leegstaande woonhuis een leuke tijdelijke bestemming. In de tentoonstelling ziet u werk van 19 geselecteerde amateurfotografen uit onze regio. De foto’s maken duidelijk wat 'thuis' voor de deelnemers betekent. Fotograaf Chris Keulen en gastcuratoren Paul Leufkens en Diana Vondenhoff van Weller maakten de keuze en vormen daarmee ook hun beeld van #THUIS. Een vaak verrassende plek waar het goed toeven is.

Fotograaf Chris Keulen
gastcuratoren Paul Leufkens en Diana Vondenhoff van Weller

Fotograaf Chris Keulen

Gastcuratoren Paul Leufkens en Diana Vondenhoff

THUIS is t/m 30 juli te zien

Elke donderdag t/m zondag, van 12.00 tot 17.00 uur Voorstraat 8, Brunssum. Toegang is gratis.

U kunt dit project volgen

#PARKSTADFOTOGRAFEERT loopt van 2016 tot en met 2020. In die periode worden dagelijks foto’s gepost via Facebook en Instagram. Het project zal afgerond worden met een afsluitende expositie, samengesteld uit beelden die gedurende de periode 2016-2020 verzameld zijn.

Foto impressie opening expositie