"Duurzaamheid is hét onderwerp van het moment"
 

Column directeur-bestuurder Barry Braeken

barry braeken.jpg

Alles moet groener en duurzamer. Om de CO2-uitstoot te verminderen en klimaatverandering tegen te gaan. En om de impact van de hoge energiekosten te verminderen. Veel huurders van ons hebben zorgen. Weller wil en kan helpen door ons woningbezit duurzamer te maken. De hoogbouwflats en Generaalsbuurt in Heerlerbaan, Molenwei, Nieuw-Einde, de Oude Egge; heel wat woningen hebben wij al energievriendelijk gemaakt.

Andere projecten lopen of staan op stapel

We zijn goed op stoom, maar er zijn nieuwe uitdagingen. Kunnen wij ons tempo volhouden in deze tijd van krapte, stijgende materiaalkosten en personeelstekorten? Ook de uitspraak over stikstof van de Raad van State bij nieuwe bouwprojecten kan voor vertraging zorgen. Daar komt bij dat wij minder kunnen investeren doordat corporaties duurzaamheidsverbeteringen vanaf januari 2023 niet meer mogen verrekenen in de huur. Elk voordeel heeft zijn nadeel, om in de woorden van Cruyff te spreken.

Nog niet zo lang geleden konden we bij zoveel ontwikkelingen even pas op de plaats maken en wachten op betere tijden. Dat is nu geen optie. We moeten door! Het doel: in 2028 wil Weller geen woningen met een E, F of G-label meer verhuren. Dit betekent dat wij binnen vijf jaar nog eens 1232 woningen energievriendelijk willen maken door renovatie, sloop en vervangende nieuwbouw. Binnen deze grote operatie gaan wij veel zonnepanelen leggen, zodat meer huishoudens kunnen profiteren van de zon.

Mooie en ambitieuze toekomstplannen hebben we. Je hebt er alleen niets aan als je nu hoge energiekosten hebt. Het Rijk springt bij met de energietoeslag van 380 euro en de invoering van het ‘energieplafond’ in 2023. Voor 1 april treft het Rijk ook maatregelen voor mensen die gebruikmaken van collectieve verwarming. In Parkstad hebben de gemeenten daarnaast héél snel – en dat verdient álle lof – extra maatregelen getroffen. Met de Parkstad Energieknip bieden zij huishoudens, die moeten rondkomen van een inkomen tot 120% van de bijstandsnorm (in Heerlen 130%), een pakket aan waarmee zij direct hun energieverbruik kunnen verminderen. Dit pakket bestaat uit drie maatregelen: een advies van een energiecoach, een tegoed van 250 euro voor de aanschaf van radiatorfolie, tochtstrips en radiatorventilatoren en een monteur die de besparende voorzieningen installeert.

Weller doet hier een schepje bovenop, want wij bieden dit pakket aan ál onze huurders die in een woning met een E, F of G-energielabel wonen; deze bewoners hebben hier al bericht over ontvangen. Ook leiden wij een groot aantal medewerkers op tot energiecoach. Zestig coaches staan in onze regio klaar om u snel en kundig te adviseren over hoe u uw energieverbruik kunt verlagen. 

Door de snelheid waarmee de Parkstad-partners in actie zijn gekomen, was het alleen mogelijk om de dienstverlening digitaal aan te bieden. Is dit een uitdaging voor u? Loop dan binnen bij de WoonWijzerWinkel bij het Rodastadion (Roda JC Ring 61, Kerkrade). Of vraag ons om hulp. Wij helpen u graag verder, zodat ook u maximaal profiteert van de overheidsmaatregelen en comfortabel woont deze winter.
 

Prangende energievragen

Dagelijks krijgen wij vragen over de energiekosten. Mag ik de verwarming nog aanzetten? Wat betekent het energieplafond voor mij? En ik woon in een flat met collectieve verwarming (of blokverwarming), waar moet ik rekening mee houden? Alle vragen waar kuub of kWh in voorkomt, komen bij ons Team Service- en Stookkosten terecht. Zij geven tekst en uitleg.

De verwarming aan of uit? 

Natuurlijk mag de verwarming aan. Als u een flexibel energiecontract hebt en nu dus waarschijnlijk een hoog voorschot betaalt, is het wel raadzaam om het verbruik in de gaten te houden. Ook is het goed om zoveel mogelijk energiebesparende maatregelen te treffen.

Wat betekent het energieplafond?

Vanaf 1 januari treedt het energieplafond in werking. Tot een verbruik van 1.200 kuub betaalt u dan voor gas € 1,45 per kuub. Voor elektriciteit betaalt u tot een maximaal verbruik van 2.900 kWh € 0,40 per kWh. Verbruikt u meer dan 1.200 kuub en 2.900 kWh? Dan betaalt u voor elke kuub en elk kWh boven het plafond het hogere tarief van uw huidige energiecontract. Het is dus aan te raden om onder het plafond te blijven. Bijvoorbeeld door energiebesparende maatregelen te treffen.

Woont u in een flat met collectieve verwarming (blokverwarming)?

De eenmalige vergoeding van € 380 die de overheid aan het einde van het jaar heeft uitgekeerd is verbonden aan de rekening voor elektriciteit. Het energieplafond dat per 1 januari ingaat is er voor gas én elektriciteit. Het kabinet geeft vóór 1 april 2023 aan hoe zij huurders die gebruik maken van blokverwarming tegemoet komt.

Goed om te weten!

Huurders van Weller hoeven zich nog geen zorgen te maken, omdat wij voor onze collectieve (blok)verwarmingssystemen t/m 31 december 2023 gunstige tarieven voor gas en elektriciteit hebben.