Wellerdag 2018 007.jpg

In alle Wellerbuurten wonen actieve bewoners die zich met hart en ziel inzetten voor hun buurt en buren. Tijdens de Wellerdag op donderdag 13 september hebben wij de rollen eens omgedraaid en 180 vrijwilligers verwend met een gezellig dagje uit. Die begon met een middagwandeling door gaiaZOO en eindigde in een sneeuwstorm in Theater Heerlen in de finale van Slava’s Snowshow. Een onvergetelijke dag.

Het is inmiddels een traditie dat Weller ieder jaar één dag de kantoren in Brunssum en Heerlen sluit om vrijwilligerswerk te doen. Iedere Wellerdag stellen we een ander maatschappelijk thema centraal. We hebben kinderen die er zelden of nooit op uit kunnen, getrakteerd op een dagje Efteling. We zijn met bewoners van zorginstellingen op stap geweest. We hebben klusjes uitgevoerd, parkjes aangelegd en kunstwerken gemaakt in de Wellerwijken en we hebben een ontmoetingsdag voor alleenstaanden georganiseerd. De Wellerdag is en blijft belangrijk voor ons. Het is een manier om iets extra’s te doen.
 

Een groot compliment

Dit jaar hebben we ‘onze’ vrijwilligers in het zonnetje gezet. Huurders die zich inzetten voor saamhorigheid in de Wellercomplexen en -buurten. Zij versieren de gemeenschappelijke woonkamer of hal in het appartementengebouw met Kerst, Carnaval en Pasen. Ze organiseren gezellige koffieuurtjes, kienmiddagen en feesten. Ze zorgen voor speelveldjes in de buurt en houden een oogje in het zeil als iemand ziek is en wel een handje hulp kan gebruiken. Hun inzet betekent zoveel voor het woonplezier van onze huurders, dat vinden wij een groot compliment waard!

Echt genieten

Wellerdag 2018 begon in gaiaZOO. José en Albert van Wees uit Brunssum-Noord waren er nog nooit geweest. Zij organiseren samen met een gezellige club buren activiteiten voor bewoners van de Europalaan in Brunssum. “Wij zien ons vrijwilligerswerk helemaal niet als werk, we vinden het gewoon gezellig om samen voor onze flat in touw te zijn. Het is leuk om te merken dat dit zo gewaardeerd wordt. Tijdens de wandeling door het gaiaZOO hebben we ook mensen uit andere buurten leren kennen. Natuurlijk wissel je dan ideeën en ervaringen uit. Maar vooral hebben we genoten van de dierentuin. Wat een mooi park en wat een leuke dag. Dit is echt genieten.”

José Wees Europalaan Brunssum.jpg

José van Wees

Gonnie en Ton Vervuren Molenwei.jpg

Gonnie en Ton Vervuren

Veel energie

Gonnie en Ton Vervuren wonen al 77 jaar in Schandelen. De Molenwei is ‘hun’ buurt en daar steken zij graag tijd en energie in. Veel energie, want Ton haalt met een paar buurmannen al jaren elke week oud papier op, de vrouwen zorgen voor een kopje koffie. “Om de twee maanden komt er een container om het papier op te halen en dan krijgen we een paar centen voor wat we verzameld hebben. Daar organiseren we dan een leuke activiteit in de zomer of een viering met Kerst voor. Het is veel werk, jazeker. Maar het zijn van die tradities, hè. We willen ze niet missen en zijn blij dat Weller ons daarin steunt; zij stellen de ruimte beschikbaar waar wij het oud papier kunnen verzamelen. Anders lukt het niet. En nu worden we zo verwend. Dit is top.”

Helemaal paf

Saskia Camman en Ad van der Vleuten uit Maankwartier zijn het hier mee eens: “Wij vinden het niet alleen leuk maar zelf ook belangrijk om buren bij elkaar te brengen, zodat je elkaar kent en als dat nodHelemaal pafig is een beroep op elkaar kunt doen. Dat je daarvoor zo’n mooie dag retour krijgt, daar staan wij helemaal paf van!”>

Saskia Camman en Ad van der Vleuten.jpg

Saskia Camman en Ad van der Vleuten

Nieuwe generaties

David Doelen hoort bij de jongere generatie vrijwilligers. Hij organiseert samen met Leo Noy, vrijwilliger bij Heerlen Mijn Stad en Weller activiteiten op De Vijf Pleintjes in het centrum van Heerlen.

“In mijn vrijwilligerswerk vinden niet alleen drie organisaties, maar ook drie generaties elkaar in het organiseren van leuke en kleinschalige activiteiten waar veel mensen blij van worden. Alle drie zijn we even gedreven. Dat vind ik bijzonder. Ik ben zelf nog relatief jong, maar heb op deze Wellerdag mensen ontmoet van 60, 70, zelfs 80 jaar die nog zo veel doen voor hun wijk, buurt of stad. Petje af! Deze mensen mogen wat mij betreft veel vaker in het zonnetje gezet worden.”

David Doelen.jpg

David Doelen

Sfeerimpressie