IMG_2946.jpg
Vrijdag 11 oktober heeft Weller tijdens de jaarlijkse Wellerdag 130 senioren in het zonnetje gezet. In een milieuvriendelijk zonnetje wel te verstaan, want het werd een hartverwarmende dag waarop we samen stil stonden bij een duurzame toekomst. En wat we daar zelf nu al aan kunnen doen.

Leve de bij, hommel en andere ‘bestuivers’

De Wellerdag startte in de tuin van Villa Eikhold in Heerlen. Tijdens een gezellige workshop maakten alle deelnemers een insectenhotel. Andrea Knegjens van Imkerij Beelicious legt haarfijn uit waarom een insectenhotel in je tuin of op je balkon een duurzame keuze is. “Niet alleen bijen maar álle insecten zijn als ‘bestuiver’ superbelangrijk voor onze voedselketen. Veel mensen zijn er bang voor. We kunnen echter niet zonder en moeten ze zelfs een handje helpen. Alleen al door een insectenhotelletje op te hangen, draag je dus al bij aan een betere wereld.”

IMG_2855.jpg
IMG_2822.jpg
IMG_2841.jpg

Bewust bezig

Francine van Tuijl en Yvonne Parfant uit Heerlerheide maken allebei twee hotelletjes. Francine: “Een om weg te geven aan een van mijn buren en een voor in mijn eigen tuin.” Yvonne is van plan om aan een hotelletje een koolmezenbolletje te hangen. “Ik geniet van de vogels in mijn tuin. De mussen zijn terug van weggeweest en ik heb ook weer merels gezien. Een teken dat het leefklimaat voor deze vogels weer meer in balans is.” Doen zij nog andere dingen op het gebied van duurzaamheid? “Jazeker”, antwoordt Francine. “Ik heb spaarlampen, douche niet lang en pak eerder een trui of een deken voordat de verwarming warmer gaat.” “En ik heb een energiezuinige wasmachine gekocht”, vertelt Yvonne. “Daar let je tegenwoordig toch meer op.”

Samen de schouders eronder

Aan een van de tafels worden tijdens de workshop vrolijke carnavalsliedjes gezongen. Het blijken de bewoners van de Albert Schweitzerstraat in Brunssum-Noord. Sjaak Kerkhoffs en Brenda Blommaert genieten van de sfeer. “Het is toch gezellig dat Weller zoveel mensen bij elkaar brengt en tegelijk zo’n belangrijk thema onder de aandacht brengt. Onze flat gaat straks van het gas af. Dat is een grote stap, maar ook kleine duurzame acties helpen. Als buren elkaar kennen, kunnen ze elkaar hierbij helpen.” Denk aan carpoolen, samen koken, eten dat over is delen, noem maar op.

Stamppot en erwtensoep

Na de lunch stonden in het Continium in Kerkrade een film over onze aarde vanuit de ruimte en de tentoonstelling ‘Nature’ op het programma. Berthie Paffen, Maria Beekman en Tonny Raaijmakers uit de Molenwei zijn alle drie 80+. Zij maken zich wel eens zorgen over moeder aarde. “Vroeger had je nog echte winters. Die koude is er in ons huidige klimaat niet meer. Er verandert zo veel, terwijl de aarde zo mooi is. Wij letten goed op en proberen niets te verspillen. Een tip is dat wij eten wat het seizoen ons brengt. Aardbeien in de winter, dat klopt gewoon niet. Dat is de tijd van stamppot en erwtensoep. Lekker en gezond.”

IMG_2906.jpg
IMG_2823.jpg

Goed voor de toekomst

Ook Mohammed en Majed Qattan en hun buurvrouw Nadida Abdullah doen mee. “Als we boodschappen doen, nemen we zelf een boodschappentas mee. Dan hebben we in de winkel geen plastic zakken meer nodig. We scheiden het afval en letten op het energieverbruik: minder gas, elektriciteit en minder water. Het is beter en goedkoper. We willen de aarde goed doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen. Daar kan iedereen een steentje aan bijdragen. Dat is vandaag heel erg duidelijk geworden. Daarbij vinden wij het erg leuk om onze buren tijdens zo’n gezellige dag te ontmoeten en beter te leren kennen.”