afsluitingsfeest Peter Schunckstraat Heerlerbaan

Een feest voor de hele wijk

Vrijdag 9 november hebben Weller, de gemeente Heerlen, Smeets Bouw, de HBV Hoogbouw en Heerlerbaan100 samen met héél veel bewoners van Heerlerbaan de renovatie van de hoogbouw op Heerlerbaan afgesloten. Vrijwel de hele wijk deed mee om de mijlpaal te vieren met een feestelijke lampionnenoptocht die uitmondde in een gezellig buurtfeest tussen de gerenoveerde flats. Met vuurkorven, hapjes en drankjes én Lotte Walda op het podium.

De klus zit er – zo goed als – op. In drie jaar tijd heeft Weller vier hoogbouwflats uit de jaren 70 met in totaal 492 woningen drempelloos, comfortabeler, energiezuiniger én mooier gemaakt. Alleen het intercomsysteem moet nog verbeterd worden. Dit project is nog in afwachting van een onderzoek naar de mogelijkheden van glasvezel in de flats. Bouwkundig is de renovatie klaar. De hele buitenschil is vernieuwd, de flats hebben een centrale entree gekregen waar ruimte is voor ontmoeting, de buitenverlichting is verbeterd en energiezuiniger gemaakt, én alle woningen voldoen aan de criteria van het A/B- energielabel.

Lotte Walda
Optreden Lotte Walda

De renovatie in beeld

De film ‘HogerOP Heerlerbaan’, die door wijkwethouder Frank Simons (gemeente Heerlen), Pé Diederen (Heerlerbaan100), Frank Dijkhuis (Smeets Bouw), Frans Souren (HBV Heerlerbaan) en Robèrt Kersjes (Weller) met een gezamenlijke druk op de knop werd opgestart in een pop-up bioscoop bij de flats, brengt de werkzaamheden mooi in beeld. De sfeer is positief en dat is ook het gevoel waarmee Weller op de renovatie terugkijkt. Na een lange periode van voorbereiding zijn de werkzaamheden soepel en met goede medewerking van de bewoners verlopen. De HBV Hoogbouw, de mannen van Smeets Bouw en natuurlijk ook ons eigen projectteam hebben hier een belangrijke rol in gespeeld. Zij hebben de bewoners tijdens de renovatie van hun flat bij de hand genomen en ontzorgd.

wijkwethouder Frank Simons (gemeente Heerlen), Pé Diederen (Heerlerbaan100), Frank Dijkhuis (Smeets Bouw), Frans Souren (HBV Heerlerbaan) en Robèrt Kersjes (Weller)
Vlnr: Pé Diederen, Robèrt Kersjes, Frank Simons, Frans Souren en Frank Dijkhuis

HogerOP de woonladder

Doordat we bij iedereen binnen zijn geweest, konden we ook iets extra’s betekenen voor de bewoners. In de hoogbouw wonen ook ouderen die wel wat hulp kunnen gebruiken om thuis zelfstandig vooruit te kunnen. Naast het feit dat in de centrale hal meer ruimte voor ontmoeting is, hebben wij mensen in contact gebracht met de organisaties die passende ondersteuning kunnen regelen. Ook hebben we bewoners verwezen naar de gemeenschappelijke activiteiten die georganiseerd worden in het Wijkpunt Peter Schunck dat we in samenwerking met zorgaanbieder Meander bij de gerenoveerde flats gebouwd hebben. Zo is ook de sociaal-maatschappelijke waarde na de renovatie verbeterd. De bewoners hebben écht een stap HogerOP de woonladder van Heerlerbaan gezet.

Het grootste ‘klusje’

“HogerOPHeerlerbaan is een van de eerste en meteen ook een van de grootste renovatieprojecten binnen de Energiesprong Nederland”, vertelt de architect van het project, Jules Beckers. “492 woningen hebben hier tegelijk de sprong gemaakt naar een duurzame en energievriendelijke toekomst. Maar ook de innovatieve bouwmethode spreekt tot de verbeelding. Door zelf prefab gevelelementen te ontwikkelen dat aan alle eisen voldoet, zijn we telkens maar twee dagen bij de mensen binnen geweest. Dat is uniek.” “Voor Smeets Bouw was dit de grootste klus die wij als bouwer in de boeken hebben gehad”, blikt directeur Frank Dijkhuis terug. “Toch voelde het eerder als een ‘klusje’. Etage voor etage en één voor één zijn de woningen gerenoveerd. Zo hebben we de overlast voor de bewoners weten te beperken. Dat werd gewaardeerd. Je wil niet weten hoe wij verwend zijn met soep, vlaai, cake en ander lekkers. We gaan de gezelligheid missen en zijn erg trots op het resultaat: het lijkt alsof er spiksplinternieuwe flats staan.”

Frank Dijkhuis (Smeets Bouw)
Frank Dijkhuis (Smeets Bouw)

Een gezellige tijd

Frans Souren van de HBV Heerlerbaan is 100% tevreden. “Ik vind het jammer dat het project stopt. De bedrijvigheid heeft voor veel sociale contacten gezorgd. Mensen volgden de werkzaamheden op de voet en hadden het erover met elkaar. Ik kan niet anders zeggen, dan dat het een gezellige tijd is geweest. Het eindresultaat is ook goed. Ik woon zelf in de flats en ervaar de winst van de verbeterde isolatie. Binnen hoor je geen geluiden van buiten meer en het is een stuk comfortabeler geworden. Natuurlijk is er ook wel eens iets mis gegaan, maar klachten zijn altijd meteen opgepakt en afgewikkeld. De tevredenheid is hierdoor groot.”

Frans Souren (HBV Heerlerbaan)
Frans Souren (HBV Heerlerbaan)

Feestelijke finale

De sfeervolle lichtjesstoet met eenhoorns en andere lichtgevende sprookjesfiguren, die onder begeleiding van theatermaker en beeldend kunstenaar Jos Zandvliet van Stichting ACCU door Heerlerbaan trok, zorgde voor een passende finale. Het is de tweede optocht van 2018. 31 augustus werd tijdens Cultura Nova onder de titel DUENDE met een parade, een buurtfeest én de onthulling van twee XXL murals op de zijgevels van de flats het 100-jarig bestaan van Heerlerbaan gevierd. Deze twee kunstwerken van Hyuro (ARG) en Isaac Tin Wei Lin (USA) markeren de start van de XXL Gallery Heerlen, die op de kopgevels van de hoogbouwflats wordt gecreëerd. In het IBA-jaar 2020 moet de XXL Gallery met in totaal acht nieuwe XXL murals klaar zijn. De volgende kunstwerken wordt in 2019 aangebracht. Er valt de komende tijd dus nog genoeg te zien en te beleven op de 100jarige Heerlerbaan.

Sfeerimpressie afsluitingsfeest