Sinds 16 maart geldt voor oud en jong in ons land: was je handen, houd 1.5 meter afstand en blijf zo veel mogelijk thuis! Samen koffie drinken of gymen zit er dus even niet meer in. Sinds april sporten heel veel buren van de hoogbouwflats in Brunssum-Noord op initiatief van CMWW, Weller en sportinstructeur Luc Smeets wel weer samen op hun balkon. Gezellig, gezond en veilig op 1.5 meter afstand!

Klara Peerboom woont op de twaalfde verdieping in Distelenveld. Zij heeft fanatiek meegesport. “Een van de voordelen van deze flat is dat er zo veel voor de bewoners georganiseerd wordt. Door het Coronavirus zijn alle activiteiten weggevallen. Dit is begrijpelijk omdat we zo voorkomen dat mensen ziek worden. Maar ik vind het ook vreselijk, omdat ik het live contact met anderen mis. Natuurlijk kun je via beeldbellen contact houden met familie en vrienden, maar dat weegt voor mij niet op tegen samen zijn.” 

78ed2624-820f-481e-a9f6-96a3da72c6cf.JPG
6017255b-0950-48ab-92df-72cf2723f2bd.JPG

Op veilige afstand

“Toen ik hoorde dat wij op 2 april samen met al onze buren de eerste balkongymles aangeboden kregen, heb ik de kans om mee te doen met gegrepen. Vanaf mijn balkon op de twaalfde kon ik natuurlijk niet zien welke instructies op de begane grond werden gegeven, maar er stond nog een instructeur aan de overkant van de straat, op de hoek van de Lemmender; hem kon ik wel volgen. Een week later heb ik ook meegedaan met de sportles voor de bewoners van de flat aan Albert Schweitzerstraat. Deze flat ligt naast de onze en ik kon de instructies perfect volgen. Als er al iets positiefs van deze Coronacrisis overblijft, vind ik de balkongym een aanrader. Je sport alleen maar toch ook gezellig samen. En lekker buiten. Maar vooral is de sfeer met al die sportende buren ongelofelijk gezellig. Ik vind het een feestje.”

93344b38-484a-497c-8182-b35a706bb447.JPG

Kippenvel

Omar Nouri is sociaal cultureel werker bij CMWW en een van de organisatoren van de balkongym in Brunssum-Noord. Hij vertelt: “Normaal komen mensen uit de hoogbouwflats naar het wijksteunpunt om koffie te drinken of activiteiten te doen. Door de Coronacrisis hebben wij onze ondersteuning omgedraaid en de bewoners opgezocht. In de hoogbouw wonen veel ouderen die door de quarantaine stil thuiszitten. In overleg met het Welzijnsnetwerk Brunssum-Noord hebben we ervoor gekozen om hen te laten bewegen. Gelukkig kregen we hulp van sportschool Luc Smeets. Zij stelden een beweegprogramma samen met oefeningen die je goed op het balkon kunt doen. Maar, vooral weten Luc en zijn team de mensen te motiveren om mee te doen. De lach op het gezicht van al die sporters, die al zo lang alleen binnen zitten is onvergetelijk. Samen zijn we sterk bewijst ook dit initiatief. Het bezorgt mij kippenvel.”