Jacqueline en Ruud Kutin wonen sinds 1987 in Rennemig. Toen hun kinderen op de basisschool zaten, ontstond op het schoolplein het idee om eens iets leuks te doen voor de kinderen in de wijk. Om hen lekker bezig te houden. Vanaf dat moment ging het balletje rollen voor de Belfo’s*. En het rolt door, want de club vrijwilligers in Rennemig is nog altijd actief. Hun nieuwste wapenfeit? Een Halloweentocht, waarbij 250 kinderen en ouders genoten van een spannende wandeling met duivelse drab en heksensnot (tomaten- en erwtensoep). “Het was een reuze feest."

* Belfo’s zijn actieve buurtbewoners van buurtorganisatie Rennemig. Belfo’s; een samenvoeging van de beginletters van Belemniet- en Fossielenerf.

Jacqueline en Ruud

Jacqueline en Ruud zijn Belfo’s van het eerste uur. Zij organiseren nog altijd leuke activiteiten voor de buurt, ook al zijn hun eigen kinderen inmiddels volwassen en zijn zij de trotse oma en opa van een kleindochter. Dat betekent dat er in hun drukke programma voor de wijk tijd vrij gemaakt moet worden voor oppassen. “Wij doen het met liefde”, lacht Ruud. “Maar zodra onze handen vrij zijn, zijn wij bezig voor de wijk. Ik was in het begin eerlijk gezegd sceptisch over het effect van zo’n bewonerscommissie. Ik dacht dat we nooit voldoende mensen bij elkaar zouden krijgen om echt iets voor mekaar te krijgen. De Belfo’s hebben voor mij het tegendeel bewezen. Samen organiseren we een volle agenda voor oud en jong. De Burendag op 23 september was een groot succes en ook de Halloweentocht bracht veel buren op de been. Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereiding van kerst en dan rollen we weer het nieuwe jaar in. Natuurlijk bereik je niet iedereen met deze activiteiten. Maar toch merk je dat het samenkomen en samen organiseren voor saamhorigheid zorgt en de sfeer in de wijk positief beïnvloedt. Daar doen we het voor.” 

BURENHULP

En er is meer. Zo werken de Belfo’s binnen Buurtgericht Werken mee aan een veilige, schone en prettige woon- en leefomgeving. Ze nemen deel aan het buurtoverleg hierover met de gemeente Heerlen, Alcander, de politie, handhaving en Weller. Ze organiseren wijkschouwen en ze trommelen de buurt als dat nodig is op voor opruimacties. Jacqueline is hiernaast samen met andere vrijwilligers drie ochtenden in de week als buurtsteun actief in het Buurtpunt Mijn Spoor. “Voordat wij in onze wijk met buurtsteun aan de slag gingen, hebben we eerst in de buurt opgehaald waar mensen behoefte aan hebben”, vertelt zij. “Daar zijn heel concrete acties uit voortgekomen. Denk aan een handje hulp bij het boodschappen doen, een ritje naar de dokter of het ophalen van een recept bij de apotheek. Sinds deze zomer organiseren we ook nieuwe activiteiten, zoals een buurtontbijt en een high tea waarbij buren elkaar kunnen ontmoeten. Deze activiteiten slaan goed aan. Maar ook als er niets officieels op het programma staat, lopen mensen makkelijk binnen bij het Buurtpunt om een kopje koffie te drinken en even te kletsen. Tijdens die momenten zijn er altijd wel dingen die je oppakt of die meer aandacht verdienen. Gezelligheid en het bieden van ondersteuning zijn in onze wijk zo met elkaar verweven.”

NIEUWSGIERIG?

Loop gerust eens binnen bij het Buurtpunt Mijn Spoor aan het Belemnieterf 10. Het is elke dinsdag, woensdag en vrijdag open van 10.00 tot 12.00 uur.

De Belfo’s organiseerden een Halloweentocht waarbij 250 kinderen en ouders genoten van een spannende wandeling met duivelse drab en heksensnot (tomaten- en erwtensoep).