graffiti heerlerheide

In het weekend van 5, 6 en 7 augustus stond de binnenstad van Heerlen in het teken van The Notorious IBE. Het internationale breakdance en hiphop event trok liefst 1200 B-boys en B-girls uit 35 landen naar de Heerlense hotspots en podia. Met een spectaculaire finale in de LIMBURGzaal Theater Heerlen en een sfeervolle hoofdrol voor De Vijf Pleintjes.

Dans, muziek en kunst

The Notorious IBE is het oudste en het grootste hiphop en urban dance event van Nederland. De editie 2016 was de 16e editie van het festival, waarbij professionele en amateurdansers vanuit alle werelddelen het tegen elkaar opnemen tijdens opzwepende dance-battles. De top als het gaat om Breakdance, House, Popping, Locking en Freestyle. Rond deze battles vindt tijdens IBE een gevarieerd randprogramma plaats met shows, workshops, masterclasses, expo’s, live optredens en afterparty’s.

braekdancer

Breakdansers in actie tijdens The Notorious IBE 2016

braekdancer


Hotspots

Eén van de hotspots tijdens het festival was de fototentoonstelling ‘Express Yourself’ in Encore Concept Gallery - het voormalige Sporthuis Diana. In dit pand ontwikkelt Weller appartementen voor jongeren. Tot die tijd fungeert het als pop-up galerie/urban ontmoetingsplek. Aan de overkant van de straat trok het Schelmenhofje veel publiek. Dit pleintje was speciaal voor het festival in samenwerking met IBA Parkstad omgetoverd tot ‘KLEIN.BERLIJN’. Een sfeervolle culturele vrijplaats, zoals je deze ook veel vindt in de Duitse hoofdstad.

Verbinding en verbroedering

Verschillende activiteiten tijdens IBE 2016 waren mede dankzij de inzet van sponsoren en Heerlen Mijn Stad, waar ook Weller aan meewerkt, gratis toegankelijk. Zo stond er een extra danspodium op het Pancratiusplein en kon jong en oud op de Bongerd gratis genieten van optredens van bekende Nederlandse hiphop-acts, zoals BOEFF, Bokoesam en The Cool Quest. De boodschap is helder. IBE staat voor verbinding en verbroedering van nationaliteiten en culturen. Tijdens het festival is iedereen, jong en oud, bewoner en bezoeker, welkom. Heerlen is een stad voor iedereen!

Urban ontbijtje

Net zoals de vele murals die alleen dit jaar al duizenden toeristen naar Heerlen trekken, past het IBE bij het ‘urban’ karakter van Heerlen. ‘IBE past bij Heerlen, zoals Rieu bij Maastricht past’, zegt een bezoeker. ‘Al die hippe jongeren, stijlen, nationaliteiten én extravaganza bij elkaar zorgen voor een unieke ‘grootstedelijke’ sfeer.’ En daar hebben ook de bewoners van de binnenstad van genoten. Zij kregen op zondagochtend 7 augustus op uitnodiging van Heerlen Mijn Stad tekst en uitleg over The Notorious IBE onder het genot van een gezellig ‘urban’ ontbijtje.

breakdancer

Een jonge braekdancer toont zijn kunnen

The Noutarious IBE, een dance-event van wereldformaat!

Meer weten?

Wil je meer weten over dit spectaculair dance-event, klik dan hier om naar de website van the Notorious IBE te gaan.