In Heerlerbaan en Schandelen hebben we 344 woningen comfortabeler, veiliger en energiezuiniger gemaakt. In allebei de wijken moeten nog werkzaamheden worden uitgevoerd en de bekende puntjes op de i worden gezet. Toch hebben we deze mijlpalen voor mens en milieu alvast samen met de bewoners gevierd. In een feesttent, met hapjes en drankjes en muziek!

Een militaire operatie

De Generaalsbuurt in Heerlerbaan was als eerste aan de beurt. In deze wijk hebben wij 172 gezinswoningen uit de jaren  60 verduurzaamd door ze maximaal te isoleren. De spouwmuren, daken en waar dat kon zijn de vloeren geïsoleerd. De kozijnen, ramen en deuren zijn vernieuwd. En de woningen hebben een systeem voor mechanische ventilatie gekregen. “Dit laatste punt functioneert nog niet helemaal optimaal. En bij een aantal huizen moeten ook nog enkele bouwkundige werkzaamheden afgerond worden”, vertelt projectleider Monique Maes. “De komende periode willen we daarom alle woningen nog bezoeken om de laatste opleverpunten af te werken en de ventilatie zo af te stemmen dat het systeem optimaal functioneert en iedereen content is.”

Ook al is het project nog niet helemaal af, de meeste bewoners merken toch al een positief verschil. Het is comfortabeler in huis. De thermostaat kan een tikje lager en de cv-ketel lijkt minder vaak aan te slaan. Dat is fijn met de huidige hoge energieprijzen. “Het is nog te vroeg om aan te geven wat de maatregelen precies aan bezuinigingen opleveren. Daarvoor moeten de bewoners de jaarrekening afwachten”, zegt Jo Pelzer van de huurdersbelangenvereniging. “Voor ons als HBV was het een leerzaam project. Het was onze eerste grote renovatie. De ervaringen die wij hier hebben opgedaan, nemen we mee naar volgende projecten in de wijk.”

Eindfeest renovatie Generaalsbuurt
Foto's Arjen Schmitz

Residentie Molenwei

Precies een week later, op woensdag 13 april 2022 stond de feesttent voor de 172 gerenoveerde woningen van de Molenwei in Schandelen. “Ook hier moeten nog enkele opleverpunten afgewerkt worden”, vertelt projectleider Sven Lennertz. “En we gaan dit jaar ook nog het groen rondom de flat aanpakken. Maar, het is al zo mooi geworden, dat wilden we graag met onze bouwpartners én met de bewoners vieren. De Molenwei werd, tijdens de bouw in de jaren 70, al revolutionair en experimenteel genoemd. Het complex kan nu weer jaren vooruit.”

De bewoners hadden wel zin in een feestje: maar liefst 133 Molenwei’ers genoten van een hapje en een drankje en vooral ook van de ontmoeting. De reacties zijn unaniem. De aanloop naar de renovatie heeft lang geduurd, maar het is het waard. Het gebouw ligt er mooi, strak en fris bij. En het is comfortabel in huis. Alle drempels zijn uit het gebouw weggehaald. Het energieverbruik is verlaagd. En zo zegt een bewoonster: “Ik voel mij veiliger. Bij de entree zijn alle hoekjes weggehaald en de deur en hal zijn goed verlicht. Vroeger vond ik het eng om ’s avonds alleen thuis te komen. Daar heb ik nu geen last meer van.”

Eindfeest renovatie Molenwei
Foto's Mieke Offermans