In maart dit jaar kreeg Jeu Vialle (60) de sleutel van zijn nieuwe woning in de Oude Egge in Brunssum. Weller vervangt in deze 100 jaar oude Brunssumse wijk 130 mijnwerkerswoningen door nieuwbouw. Maar, met behoud van de oorspronkelijke uitstraling en architectuur. Als alles klaar is, lijkt buiten alles als vanouds, maar kunnen de woningen binnen weer 100 jaar vooruit. 

jeu vialle_12092022_001.jpg


Jeu opent graag de deuren van zijn gloednieuwe huis. “Oud en nieuw komen hier op een bijzondere manier samen”, laat hij zien. “Het huis ademt de sfeer van begin vorige eeuw maar heeft niet de gebreken van een 100 jaar oud huis. Het is ruim, perfect geïsoleerd, energievriendelijk, gasloos, er liggen zelfs zonnepanelen op het dak én alle nieuwe hoekwoningen in de Oude Egge worden levensloopbestendig gebouwd. Dat is misschien nog wel het belangrijkste voordeel voor mij”, vertelt hij. “Doordat de badkamer en slaapkamer op de begane grond liggen, kan ik zelfstandig zonder al te veel hulp van buitenaf vooruit.” 

De ‘circle of life’ 

De gezondheid van Jeu kreeg harde klappen door een herseninfarct. Voordat hij naar de Oude Egge verhuisde woonde hij in een flat zonder lift. Jeu: “Ik wilde daar liever niet weg maar op een gegeven moment weet je dat het niet meer beter wordt. Toen bij mij die knop omging, kreeg ik deze woning aangeboden. Nota bene een steenworp afstand van mijn geboortehuis. De cirkel was rond. Ik heb meteen ja gezegd en met ongelofelijk veel hulp van familie en vrienden is in één week tijd alles geschilderd, zijn de vloeren gelegd en ben ik verhuisd.” 

Een bonte verzameling 

Jeu is trots op zijn unieke en met zorg ingerichte ‘paleisje’. De muren hangen vol schilderijen en elke vierkante meter is gevuld met vitrinekasten en tafels vol beelden, serviezen, vazen met imposante bloemstukken en glaswerk. “Deze verzameling heb ik in de afgelopen 23 jaar opgebouwd. Het is de bedoeling dat er niets meer bijkomt. Dat lukt niet helemaal. Al die spullen moeten immers ook onderhouden worden. Dat doe ik zoveel mogelijk zelf. Iedere dag is een ander tafeltje, kastje of hoekje aan de beurt om stofvrij gemaakt te worden. En in de wintertijd buig ik mij over het koperwerk. Dat ik in mijn nieuwe huis de ruimte heb om mijn hobby uit te kunnen oefenen. Ik denk dat haast niemand kan beseffen hoe gelukkig dat mij maakt.” 

Wijkvernieuwing 

De Oude Egge is één van de architectonische pareltjes uit de Brunssumse mijntijd. Op dit moment werken we hard aan de laatste fase van dit grootschalige herbouwproject. Hier leest u meer over de vernieuwing van deze 100-jarige Brunssumse wijk. 

jeu vialle_12092022_003.jpg
jeu vialle_12092022_002.jpg