Goede buren met hart voor hun buurt. Op pad met onze bewonerskrachten.
‘Ik werk aan een fijnere buurt’ staat op de jas van de bewonerskrachten van MSP, Eikenderveld en Grasbroek. Deze vrijwilligers wandelen een paar keer per week met z’n tweeën of drieën door hun buurt om mee te helpen de buurt schoon, heel en veilig te houden. “Noem hen gerust goede buren met hart voor hun buurt”, zegt Barry Braeken, directeur-bestuurder van Weller. Hij wandelde op een mooie lentedag mee.
Tijdens hun wandeling maken de bewonerskrachten een praatje met wie zij op straat tegenkomen. Ze kijken of ergens iets kapot of onveilig is. Of dat er troep in een perkje of op een pad ligt. Problemen die zij tegenkomen melden zij bij de gemeente, Bureau Handhaving of een van de woningcorporaties die meedoen met dit project; Vincio Wonen, Wonen Limburg, Woonpunt en Weller. Daarna houden ze in de gaten of de melding wordt opgepakt en opgelost.
Het werkt goed
Het idee om bewoners in te zetten als actieve ‘buurtkracht’ is vanuit Maastricht overgewaaid naar Heerlen. Het blijkt goed te werken. Het aantal meldingen is flink toegenomen en problemen worden sneller aangepakt. Bert voelde zich meteen aangesproken toen hij de oproep zag om bewonerskracht in MSP te worden. “Ik heb tijd en ik wandel graag”, vertelt hij. “En ik ben niet bang om mensen aan te spreken. Als ik bijvoorbeeld zie dat ergens een container lang aan de straat staat, spreek ik de bewoner(s) daarop aan. Het is voor de buurt niet fijn als mensen hun container niet opruimen, maar de bewoner weet misschien niet dat RD4 achtergebleven containers op een gegeven moment ophaalt. Dan ben je je container dus kwijt. Door de bewoner(s) aan te spreken, kan ik dat voorkomen.”
Communicatie
Op de route door Eikenderveld is het rustig. “Maar dat is het niet altijd geweest”, vervolgt Mareike. Zij is bewonerskracht in Eikenderveld. “Afgelopen winter was er overlast rond het voetbalveldje. In overleg met de gemeente is het hoge groen rond het veldje flink gesnoeid. De overlast is sindsdien een stuk minder.” Ze wijst vervolgens naar rode zakken langs de weg. “In Eikenderveld hebben we korte lijntjes met WerkvoorHeerlen. Zij reageren altijd snel op een melding van ons als wij ergens rotzooi of zwerfvuil zien liggen. Zij verzamelen de rotzooi in rode zakken die aan het einde van de dag worden opgehaald. Wij communiceren dat weer met de bewoners, die zich soms afvragen waar die rode zakken voor zijn.”
Echte verbinders
Bert en Mareike merken allebei dat zij steeds vaker worden aangesproken door buurtbewoners. “De bewonerskrachten zijn echte verbinders”, vindt Barry Braeken. “Weller heeft veel mensen in de wijken werken. Maar wij kunnen niet 24/7 aanwezig zijn. De kracht van de bewonerskracht is dat het mensen zijn die zelf in de wijk wonen. Zij kennen de omgeving en voelen veel beter aan wat er moet gebeuren om de wijk prettig, schoon en leefbaar te houden voor iedereen. En de buurt leert hen steeds beter kennen. In het gesprek op straat sporen zij hun buren ook aan om zelf op te letten en problemen te melden. Zo zetten we allemaal de schouders onder een fijne buurt. Ik ben erg blij dat zij er zijn en dat ook andere buurten het idee overnemen. Want na MSP en Eikenderveld zijn inmiddels ook al bewonerskrachten in Grasbroek gestart. Laat al die andere wijken maar komen.”
Ook interesse om bewonerskracht te worden?
Doen! Eerst volgt u (gratis) een korte cursus en leert waar u op moeten letten, hoe u een melding moet maken en hoe u mensen het beste kunnen benaderen. U doet het niet voor niets. Als bewonerskracht krijgt u een fijnere woonomgeving, veel waardering én een leuke vrijwilligersbeloning terug. Uw consulent wijken en buurten helpt u graag verder bij interesse.