Misschien heeft u het al gezien: sinds dit jaar onderhouden we het groen in de openbare ruimte anders. Geen strak gemaaide grasvelden en kortgeschoren hagen meer. In plaats daarvan ziet u meer wilde bloemen, hogere grassen en hagen die natuurlijk mogen groeien. Dit doen we om beter om te gaan met de veranderingen in het klimaat. We beheren onze terreinen en het groen nu op basis van De Nieuwe wAarde (DNW). Deze aanpak richt zich op een beter klimaat, meer groen en een gezondere leefomgeving voor u als bewoner.

Wat wil Weller met de nieuwe aanpak bereiken?

Het klimaat in Nederland verandert. We hebben steeds vaker te maken met zware regenbuien, hittegolven en perioden van droogte. Weller past daarom het groenonderhoud aan om beter te kunnen omgaan met deze veranderingen. We willen ervoor zorgen dat:

  • Planten, bomen en gras niet uitdrogen en sterven.
  • De buitenruimte koel blijft, zelfs tijdens warme dagen.
  • Regenwater beter wordt opgevangen, zodat uw huis droog blijft.​​​​​​

Wat merkt u hiervan?

Onze aanpak zorgt ervoor dat de omgeving er anders gaat uitzien en dat kan even wennen zijn. Dit is wat u kunt verwachten:

  • Hagen en struiken

We laten hagen tot bloei komen en snoeien pas na de bloei. Ze worden dus groter en geven voeding aan nuttige insecten en vogels en zorgen voor een schuilplek. Op plekken waar veiligheid belangrijk is, blijven we de hagen kort snoeien.

Dat ziet er zo uit: 

  • Bomen

We planten meer bomen. In het bomen- en hagenboek van Weller kunt u lezen welke bomen goed tegen droogte en warmte kunnen. Deze bomen geven schaduw, verkoeling op warme dagen en soms zelfs gratis fruit! Ze helpen ook om regenwater tijdens hoosbuien vast te houden en voorkomen dat het riool overstroomt. Alle door Weller geplante bomen worden regelmatig gecontroleerd op ziekten, losse takken, enzovoorts.

  • Grasvelden

Grasvelden worden minder vaak gemaaid. En dat is natuurlijk even wennen, want het gras wordt hoger en ziet er ‘wilder’ uit. Dit helpt om regenwater beter op te vangen en vermindert wateroverlast. Daarnaast levert minder vaak maaien bloei van bloemen op. Dat ziet er niet alleen kleurrijk uit, de bloemen leveren ook voedsel voor vlinders en bijen. Aan het einde van het seizoen wordt het gras weer kort gemaaid. Op plekken waar lang gras voor onveilige situaties zorgt, maaien we zoals u dat gewend bent.

Dat ziet er zo uit:

  • Wadi’s

We maken ondiepe ‘kuilen’ die we wadi’s noemen, om overtollig regenwater op te vangen. Deze kuilen helpen bij het voorkomen van overstromingen en houden water vast voor bomen en struiken voor droge periodes.

Wadi Tarcisiushof

Waarom is dit belangrijk?

Het aanpassen van ons groenonderhoud is nodig door de klimaatveranderingen. Denk aan de wateroverlast in Valkenburg en Kerkrade en de enorme gevolgen daarvan. Weller wil er alles aan doen om voor haar huurders een fijne omgeving te creëren. Zodat uw woning bij de volgende hoosbui, niet meer onderloopt. We doen dit in samenwerking met gemeenten, bedrijven, particulieren en andere woningcorporaties. Samen werken wij aan een groenere, klimaatbestendige en gezondere leefomgeving.

Goed om te weten

Firma Dolmans voert voor Weller het groenbeheer uit. Door het weer kan het zo zijn dat het onderhoud moet worden uitgesteld. Bijvoorbeeld in periodes met veel regen, omdat de machines zich dan vastrijden of er gevaarlijke situaties ontstaan.

Vragen of meer weten?