Gerenoveerde Edisonflat feestelijk geopend

Donderdagavond 29 april stond de Edisonflat in Heerlen even op z’n kop. De bewoners van de 153 woningen vierden samen het succesvolle verloop van de renovatie. Met op de bühne een feestelijk programma dat varieerde van ‘les Wiefkes’ tot een staaltje verbluffende acrobatiek van Olympia Landgraaf, en van de gedichten van Wiel Pluijmaekers tot een Heino-act en oosterse buikdans.

De facelift van de Edisonflat heeft ruim een jaar in beslag genomen. Het buitenwerk is geschilderd, de entrees zijn vernieuwd en de logge, verouderde spijlen balustrades zijn vervangen door eigentijds glaswerk met verticale sierelementen. Er zijn fietsbergingen toegevoegd en de parkeerplaats is opgeknapt. “De Edisonflat is van oudsher een heel geliefde flat”, vertelt Edwin Gorissen van Weller. “De woningen zijn groot en de ligging kan voor veel mensen niet beter: dichtbij een supermarkt, bij het centrum van Heerlen, bij de Brunssummerheide en niet te vergeten dicht bij de belangrijkste uitvalswegen. Dat zie je ook aan de mix van bewoners. In de Edisonflat zijn alle leeftijden vertegenwoordigd.”

Modernisering

Het exterieur beantwoordde echter al een tijdje niet meer aan de kwaliteiten van de flatwoningen zelf. Edwin Gorissen: “De uitstraling was verouderd, saai, gewoon niet meer van deze tijd. We hebben de flat daarom niet alleen opgeknapt maar een heel nieuwe, moderne uitstraling gegeven. Iedereen is enthousiast over het eindresultaat. Veel bewoners hebben ook een bijdrage geleverd aan de renovatie. Al is het door het zetten van een kopje koffie voor de werkmensen.”

Verrassing

Het feestprogramma werd afgesloten met een verrassing. In 2009 is huismeester Henk Verouden met pensioen gegaan. Zéér tegen zijn zin, zo is bekend. Want Henk, die ook in de Edisonflat woont, is nog altijd een actieve vrijwilliger voor de flat. Als dank voor zijn ongelofelijke inzet door de jaren heen is het parkeerplein achter de flat in het bijzijn van alle bewoners omgedoopt tot het ‘Henk Veroudenplein’.